Gyors a tempó a Wall Streeten

Vágólapra másolva!
A hetedik legrövidebb idő alatt emelkedett 1000 pontot az amerikai tőzsdeindex, a  Dow Jones, amikor tegnap soha nem látott magasságokig ért 17 000 pont fölött. Ez pedig talán egy újabb figyelmeztető jel lehet, hogy már-már eufórikus hangulat van a tőzsdéken.
Vágólapra másolva!

A több mint 100 éves fennállása alatt a hetedik leggyorsabb idő alatt tett hozzá értékéhez 1000 pontot az amerikai tőzsdeindex a Dow Jones.

A Dow Jones-nak 153 kereskedési nap kellett ahhoz, hogy 16 000 pontról 17 000 pontig jusson. (2013. november 21-én érte el először a 16 ezer pontot, míg a tizenhetest most csütürtökön. (július 3.))

A Dow Jones értéke (pontban) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az indexben az USA 30 nagy tőzsdei vállalata szerepel, és először 1896 májusában számolták ki az index értékét. Az index mozgását kiemelt figyelemmel követik a befektetők, mert ez ad iránymutatást, hogy miként mozog a szélesebb értelemben vett piac.

A Dow Jones mellett az S&P500 és a Nasdaq indexet figyelik még a befektetők, előbbi még mélyebb merítést ad, hiszen az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat részvényének mozgását követi, míg utóbbiban túlsúlyban szerepelnek a technológiai és internetes cégek.

Ez pedig talán egy újabb jel arra vonatkozóan, hogy közel eufórikus hangulat uralkodhat a tőzsdéken, ami nem vetít túl rózsás képet a jövőre nézve. Persze egy dologból még nme következtethetünk összeomlásra.

Minden esetre azért vannak még a tőzsdei rali végét jósoló tényezők:

Persze a gyorsaságban a csúcs nagyon messze van, ugyanis 1999-ben mindössze 24 nap kellett ahhoz, hogy a Dow 10 000 pontról 11 000 pontra másszon. Bár tudjuk, hogy ez volt a Dotkom-lufi ideje, amit 2000 márciusában nagy összeomlás követett.