Előretörhetnek a kínaiak

Vágólapra másolva!
A jövőben egyre nagyobb szerep hárulhat a világgazdaságban a kínai fizetöeszközére, a jüanra a HSBC legfrissebb felmérése szerint. Kína szerepe egyre fontosabb a világban, amit a cégek többsége is felismert, ezért egyre többen tervezik, hogy kínai vállalatokkal lépjenek kapcsolatba. A jelenleg jüant használó társaságok nagy része pedig arról tanúskodik, hogy számukra több előnyt is biztosított a jüan elszámolás.
Vágólapra másolva!

Az HSBC tavaly indított felmérése szerint bővült a jüant használó vállalatok aránya a világban. Egy éve még csak hét országban vizsgálódott az HSBC, melyek mindegyikében növekvő jüan használatról számolt be. A legnagyobb ugrást az egyesült államokbeli cégek (9-ről 17 százalékra), a hongongi vállalatok (50-ről 58 százalékra) és a német cégek (9-ről 23 százalékra) mutatták. A felmérést idén négy további piaccal bővítették.

Jelenleg a felmérésben résztvevő külföldi vállalatok 22 százaléka kereskedik jüanban a kínai cégekkel. Ez az arány azonban tovább javulhat, az elkövetkezendő egy évben ugyanis a vizsgált vállalatok 60 százaléka készül gazdasági kapcsolatba lépni a Föld legnépesebb országának cégeivel. Egyelőre úgy tűnik, hogy a brit vállalatok bizonyulhatnak a legaktívabbnak, 86 százalékuk tervezi jüanban lebonyolítani a kínai cégekkel való üzleti ügyeit. Mellettük a kanadai és az arab cégek szeretnék 70 százalék fölé emelni forgalmukat.

Vajon mi ösztönözheti a cégeket arra, hogy a jüanra térjenek át?

Pénzügyi és kapcsolati előnyökkel is bír a kínai devizát használni, állítja ezt sok-sok olyan cég, amely már áttért a jüanra. Egyrészt a folyamatok egyszerűségére hivatkoznak hosszú távon, és meglátásuk szerint az egyre bővülő jüanforgalom tovább gerjesztheti majd a használat egyszerűségét.

Simon Cooper, a HSBC kereskedelmi banki részlegének vezérigazgatója úgy véli, hogy a kínai vállalatok is előnyösebben ítélik meg azokat a partnereket, akik az ő valutájukat használják, hisz ezzel egyfelől elkötelezettséget sugallnak, másrészt az árfolyamkockázatukat is kiküszöbölhetik. Mindez pedig azért lehet előnyös a cégek számára, mert Kínán keresztül zajlik le manapság a legnagyobb kereskedelmi forgalom. Csupán tavaly 4 ezermilliárd dollár értékű áruforgalmat bonyolított le az ország, míg idén az IMF várakozása szerint 850 milliárd dolláros globális keresletnövekedést támaszthat.

Azért csak óvatosan a jüannal

A fizetőeszköz 2017-re válhat csak konvertibilissé a HSBC prognózisa szerint, azaz ekkor már a pénzpiacon bárhol bármely valutára átváltható valuta lesz. Jelenleg a jüan dollárral szembeni ingadozása igencsak korlátozott, csupán egy 2 százalékos sávban mozoghat az árfolyam. Ennek oka, hogy korábban nagymértékű erősödésbe kezdett a jüan, ráadásul a kínai gazdaság stabilizációja megindult, ezért érdemes óvatosan kezelni a fizetőeszköz árfolyamát.

USD/jüan heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu