Emiatt aggódik a Fed elnöke

Vágólapra másolva!
Kedden tartották Janet Yellen, az amerikai jegybankelnök szenátusi meghallgatását. Az elnöknőt az Egyesült Államok gazdasági helyzetéről, illetve a Fed jövőbeni politikájáról kérdezték. Yellen az alábbi pontok köré rendezte előadását:
Vágólapra másolva!
  • A jelenlegi USA munkaerőpiac helyzetének lassú javulása
  • A munkaerőpiac gyors helyreállása a bérek csökkenésével fenyeget
  • A csökkenő bérek deflációs veszélyt hordoznak magukban
  • A Fed fenntartja laza monetáris politikáját a defláció elkerülése érdekében

Az USA munkaerőpiacának jelenlegi helyzete

Összességében a munkaerőpiac lassú regenerálását sürgeti az amerikai jegybank. Idén júniusban ötödik hónapja egy sorban tudott csökkeni a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban, e hónapban 200 000 fővel. Így a ráta a hó végén 6,1 százalékon állt, ami már közelít a jegybank által célsávnak meghatározott 5,2 – 5,5 százalékos szinthez, valamint a válság előtti adatokhoz.

Forrás: Fed, Investor.hu

Az öröm ugyanakkor nem lehet teljesen felhőtlen. A munkaerő mérete a lakosság méretéhez képest közel 3 százalékot zsugorodott a válság kezdeti éveinek adataival összevetve.

Ennek egyik fő oka az elöregedő társadalom, a háború után született széles néprétegek ezekben az években vonulnak nyugdíjba, és egyúttal ki a munkaerőpiacról. Azonban nem csak ők hagytak fel az álláskereséssel a válság évei alatt. Friss FED felmérések szerint mintegy 2 millió munkavállaló korban lévő lakos vonult ki önként.

A FED egyik legfontosabb közvetett feladatának érzi ennek az inaktív munkaerőnek az aktivizálását a monetáris politikáján keresztül. A következő években az aktív munkavállalók teljes lakossághoz viszonyított arányának stagnálását várják, mivel a társadalom elöregedését az inaktív lakosság visszahívásával kívánják kompenzálni.

Forrás: Fed, Investor.hu

További aggodalmának adott hangot Yellen FED elnök, amikor meghallgatásán kiemelte, hogy a válság éveit követően a tartósan munkanélküliek aránya 19,1 százalékról 32,8 százalékra emelkedett az összesített munkanélküliségen belül.

A bérek és az infláció kapcsolata

Yellen meghallgatása során a gazdaság helyreállításával kapcsolatos aggályainak adott hangot, többek között. Ennek egyik oka a munkaerőpiac elhúzódó regenerálása. Ahogy Janet Yellen, amerikai jegybankelnök is felhívta rá a figyelmet a munkaerő túl gyors aktivizálása negatívan hat a reálbérek növekedésére. Egyszerűen, ha a munkaerőpiacon megnövekszik a kínálat az csökkenteni fogja a béreket.

Ez rontaná a háztartások vásárló erejét, így a magasabb árak nem tudnának érvényesülni a gazdaságban hosszútávon. A bérek jelenleg 2 százalékkal növekednek évente, a válság előtt azonban ez a növekedési ütem még 2,7 százalékon állt. A FED elnök nyilatkozata szerint először a bérek növekedésének kell teret adni, mielőtt az infláció elindulhatna, hiszen a vásárlások növekedésének kell maga után húzni az árakat.

Folytatódik a laza monetáris politika

A jelenlegi Fed álláspont, miszerint a lassú helyreállás a járható út, magában hordozza azt az üzenetet, hogy a Fed a pénznyomtatás októberi véget érése után is fenntarthatja a laza monetáris politikáját. Bár az elnök asszony meghallgatása alatt elejtett pár héja, azaz kamatemelést pártoló megjegyzést, konkrétan ő maga is utalt rá, hogy az alacsony kamatok és a magas jegybanki mérlegfőösszeg még velünk maradnak október után is. Ez gyakorlatban 0 és 0,25 százalék közötti egynapos bankközi kamatlábakat, illetve 4 380 milliárd dolláros Fed eszközállományt jelent. A piac számára ott jöhet meglepetés, ha a gyors gazdasági javulás hatására a Fed kamatot emel a 2015 júniusi konszenzus előtt.

Elemzői vélemények

Habár Janet Yellen eltökélt a laza monetáris környezet fenntartása mellett a következő hónapokban, a Fed nem egységes a kérdésben. Esther George, a Fed Kansas Cityben található központjának elnöke, úgy nyilatkozott, hogy belátása szerint több monetáris mutató is indokolná az azonnali kamatemelést.
Sok olyan találgatás is napvilágot látott, hogy a munkaerőpiac gyors ütemű regenerálódása esetén még a piaci konszenzus által valószínűnek vélt 2015 június eleje előtt kamatot emelhet a Fed.

Dean Maki, a Barclays bank amerikai elemzője szerint már 2015 első félévére a célsávba érhet a munkanélküliségi ráta, és a Fed már jövő márciusban emelheti a kamatszinteket. Michael Hanson, a Bank of America elemzője úgy véli nem csak a munkanélküliségi mutató számít a Fednek, és az amerikai jegybank csak nyáron fog emelni a kamatrátán.

Ezt a véleményt tegnap megcáfolták, mivel a helyzet túl gyors javulása szintén káros faktorokat hordozhat magában a gazdaság egészére nézve.

Vegyes piaci reakciók

A piacok vegyesen reagálták le az eseményt. Míg a hétfői amerikai kereskedési napon alacsony volumen jellemezte az állampapírpiacot, 159 milliárdos forgalom mellett, addig tegnap már 342 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le a piac ezeken az eszközökön. A keddi adat egyébként nagyjából az ez évi átlagnak fele meg, ami jelenleg 332 milliárd dollárra rúg. A hozamok alakulása nem hordozott új hírt, hacsak azt nem, hogy marad a meglévő trend. A 10 éves amerikai állampapírhozamok megmaradtak hathetes minimumuk közelében, miután a Yellen meghallgatáson a banki kamatok alacsonyan tartását hangoztatta a FED elnök.

Forrás: Investor.hu

A dollár enyhén erősödött, miután a piacok várakozásai szerint az eddigi konszenzussal ellentétben még 2015 júniusa előtt kamatot emelhet az amerikai központi bank.

Következésképpen a pozitív hangulat egyelőre még megmarad a piacokon, a többlet likviditással együtt. Ez alapvetően határozhatja meg a feltörekvő piacok hozamait, mint amilyen például a magyar, illetve a nyersanyagok és energiahordozók árfolyamára is hatást gyakorol.