Felvásárlási lázban ég a világ

Vágólapra másolva!
2007 óta nem látott szintre emelkedett idén a globális felvásárlási aktivitás, ráadásul jó esély mutatkozik arra, hogy a hét éve felállított mindenkori csúcsok megdőljenek. A tendencia jelzésértékű a részvénypiacok számára is, hiszen történelmi csúcsok idején szokott a felvásárlási aktivitás is tetőzni.
Vágólapra másolva!

Az első fél évben jócskán elszaporodtak a vállalati felvásárlások és egyesülések, hat hónap leforgása alatt ugyanis 1,57 ezer milliárd dollár értékű tranzakció ment végbe globális szinten – derül ki a Mergermarket legfrissebb riportjából. Hatalmas felívelésnek lehetünk szemtanúi, hiszen ez az összeg 56 százalékkal magasabb, mint a 2013 hasonló időszakában regisztrált 1,01 milliárd dolláros volumen.

A felívelésben óriási szerepe van a megaügyleteknek, 2014 első hat havában 18 ilyen tranzakciónak lehettünk szemtanúi. Együttes értékük 476,5 millió dollár volt, ami a teljes globális volumen harmadának felel meg.

Globális felvásárlási és összeolvadási aktivitás Forrás: Mergermarket, Investor.hu

A gyógyszeripar és a telekom jár az élen

A legaktívabb szektorok között a gyógyszeripart, az egészségügyet, illetve a biotechnológiát találjuk, a tíz legnagyobb értékű ügyletből hármat is adtak, míg a teljes volumen 16,5 százalékáért feleltek. Mellettük még a technológiát, médiát és telekommunikációt magába foglaló TMT szektor emelhető ki, amelyhez szintén 3 tranzakció köthető a Top10-es listáról. Ráadásul a legnagyobb két ügylet is itt született.

Felpörögött az USA, leszakadt Japán

A globális felvásárlási és egyesülési láz javarészt az Egyesült Államokhoz köthető, amely a volumen 42,9 százalékát adta, miközben egy éve még "csak" 40,3 százalékos, két éve pedig "csupán" 34,8 százalékos részesedéssel rendelkezett. A két legnagyobb ügylet is a tengerentúlon került terítékre, ráadásul mindkettő a távközlési szektorban. Az AT&T 65,5 milliárd dollár fejében kívánja bekebelezni az egyik meghatározó kábeltelevíziós társaságot, a DirecTV-t, míg a Comcast a Time Warner Cable-t venné meg 68,5 milliód dollárért.

Az Egyesült Államok felvásárlási és összeolvadási aktivitása Forrás: Mergermarket, Investor.hu

Hatalmas élénkülés látszik Európában is, ahol 453,6 milliárd dollár értékű tranzakció ment végbe az első fél évben. Ez 2008 július-decembere óta a legmagasabb értéknek számít. A legnagyobb értékű ügylet az ír Covidien felvásárlása volt 49,5 milliárd dollárral.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben mind negyedéves, mind féléves rekordok dőltek meg idén. A január-júniusi időszakban 21,9 milliárd dollár értékű ügylet született, ami 72 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Eközben Japánban teljesen ellentétes folyamatok játszódnak le. A szigetország felvásárlási és egyesülési aktivitása 2002 második féléve óta nem látott szintekre zsugorodott idén. A tranzakciók összértéke csupán 11,7 milliárd dollár volt.

Megdőlhet a mindekori csúcs!?

Ráadásul idén akár a 2007-ben felállított történelmi rekord is megdőlhet a vállalati felvásárlások és egyesülések volumenét tekintve, anno mintegy 3,67 ezer milliárd dollár összértékű tranzakciót hoztak tető alá.

Jó esély van az új csúcs felállítására abban az esetben, ha folytatódik a tendencia. Csak a második negyedévét figyelembe véve ugyanis 945,2 milliárd dollár értékű ügylet született, ami minden idők harmadik legjobb periódusának számít. Ennél nagyobb méretben csak 2006 negyedik, és 2007 második negyedévében születtek tranzakciók.

Miért is fontos mindez?

A múltbéli adatok azt mutatják, hogy rendkívül szoros kapcsolat mutatkozik a részvénypiacok teljesítménye és a vállalati fúziók aktivitása között. A kettő ugyanis javarészt közel egyszerre szokott csúcsosodni, így például egyik, vagy másik indikációként szolgálhat. A rendkívül magas szintekre emelkedett felvásárlási láz például akár azt is jelentheti, hogy a piacok is túlhevültek, és lassan itt lenne az ideje egy nagyobb esésnek.