Felpörgetné a pályázatok kiírását az NGM

Vágólapra másolva!
Az október 15-i céldátum helyett már a nyár végén kiírná az első pályázatokat az NGM, mondta a minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Napi Gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A 2014–2020-as európai uniós pályázatok kiírásának céldátuma 2014. október 15, de bizonyos, viszonylag kise forrásigénnyel bíró beruházásokra már ennél korábban is megjelenhetnek a kiírások - mondta Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A szakember szerint elsőként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatai jelennek majd meg, amelyek kimondottan a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztésére, illetve a foglalkoztatás bővítésére irányulnak.

A minisztérium a mielőbbi kiíráson túl a pályázatok életciklusát - vagyis a győztesek kihirdetése és a források kihelyezése közötti időszakot - is jelentősen lerövidítené: a korábbi 6-700 nap helyett 300 nap lenne a cél.

Rákossy szerint ezt segíti elő az elektronikus ügyintézés általános bevezetése valamint a forráselosztás decentralizálása.

Emlékezetes, hogy az év elején jogutód nélkül megszűnt az NFÜ, ami korábban az EU-s fejlesztési források elosztásáért felelt. A központi ügynökség helyett az egyes területek forráselosztással kapcsolatos feladatait a szaktárcák kapták vissza, míg a koordináció a Miniszterelnökséghez került.