Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felhőben hasít a szoftveróriás

Vágólapra másolva!
A vártnál magasabb profitot ért el a második negyedévben a világ legnagyobb, vállalati szoftvereket gyártó társasága, az SAP. A cég egyre jobban hasít a felhő-alapú szolgáltatások területén, melyre sok versenytársával együtt egyre nagyobb hangsúlyt fektet a vállalat. 
Vágólapra másolva!

Az SAP második negyedéves gyorsjelentésének főbb pontjai:

  • A bevételek összességében 2 százalékkal emelkedtek éves alapon, melyek így 4,15 milliárd eurót tettek ki. Ez viszont kissé elmaradt az elemzői várakozásoktól (4,175 milliárd euró)
  • Profitsoron viszont sikerült kellemes meglepetést okoznia a szoftveróriásnak (EPS tény: 0,792 euró, várt: 0,752 euró)
  • Az árbevétel legnagyobb hányadát adó szoftver- és kapcsolódó szolgáltatások értékesítéséből 3,48 milliárd euró folyt be a vállalat kasszájába, 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
  • Emellett az is rendkívül pozitív, hogy az egyre fontosabb felhő-alapú szolgáltatások területén dinamikus növekedésre volt képes az SAP. Az innen befolyó árbevétel 32 százalékkal ugrott meg éves alapon, és 242 millió dollárt tett ki, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat is (238,4 millió euró).
  • A vállalat az utóbbi időben kezdett (hozzá kell tenni, hogy kicsit későn) nagyobb hangsúlyt fektetni a kulcsfontosságú és nagy növekedési potenciállal kecsegtető felhő-alapú szolgáltatások területére. Ennek keretében számos felvásárlást hajtott végre ezen a területen, csakúgy, mint a nagy rivális Oracle. A bevételek erőteljes növekedése azt jelzi, hogy egyre kifizetődőbb ez a stratégia.
  • A menedzsment ráadásul már a korábban vártnál magasabb bevételek elérésére számít ezen a területen idén. Ebben az évben már 1-1,05 milliárd eurónyi árbevételt érhetnek el a felhő alapú szolgáltatásokból a mostani várakozás szerint, miközben korábban még csak 0,95-1 milliárd euróra számítottak. Ez jelentős összegnek számít az SAP idei évre várt teljes, 17,4 milliárd eurós árbevételéhez képest.
  • A fő tevékenységnek számító hagyományos szoftverek eladásainak növekedése, és a felhő-alapú szolgáltatások hasítása arra utal, hogy jó irányba halad az SAP szekere. Erre utal az is, hogy fenntartották idei profitvárakozásaikat, és változatlanul 5,8-6 milliárd eurós operatív nyereségre számítanak erre az évre a tavalyi 5,5 milliárd eurós profit után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről