Vágólapra másolva!
A mai kereskedésre továbbra is rányomta a bélyegét a tegnap lelőtt maláj gép miatt kiújult orosz-ukrán feszültség. Ugyanakkor a napközben összeszedett mínuszok egy részét a kereskedés végére sikerült ledolgozni a legtöbb piacon, sőt egyes esetekben már emelkedést láthatunk. Hazai szempontból a nap nyertese a Magyar Telekom volt, amely tavaly júniusban járt hasonló magasságokban. 
Vágólapra másolva!
  • Ma is mínuszban van az orosz MICEX tőzsdeindex (-1,2%), a csütörtökön lelőtt maláj gép miatt kiújult ukrán-orosz feszültség miatt. Politikai vezetők szerte a világban mielőbbi vizsgálatot sürgetnek az ügyben. Az ukránok és az amerikaiak is azt gyanítják, hogy az oroszok által támogatott ukrajnai szeparatista oroszok állnak az akció mögött. Az ukrán miniszterelnök már azt is kilátásba helyzete, hogy akár kereskedelmi embargót is életbe léptetnének Oroszország ellen, írta az Interfax hírügynökség.
  • A napközben felszedett mínuszok egy részét zárásra ledolgozta a hazai tőzsde, ráadásul 0,6 százalékos csökkenésével a BUX felülteljesítő index volt a régióban.
  • A BUX lejtmenetében a Richter mélyrepülése játszott fontos szerepet, a gyógyszerpapír ugyanis május után először járt 4000 forint alatt. Végül 2,6 százalékot csökkenve, 4066 forinton tért nyugovóra. Ráadásul mindezt közel 2 milliárd forintos forgalom mellett könyvelhette el, ami a legutóbbi 30 kereskedési nap átlagos forgalmának dupláját takarja.
  • Mellette a napközben szintén gyengélkedő OTP (+0,3%) az utolsó órában került a pozitív tartományba, míg a Mol (-0,7%) nem sokat tudott szépíteni a csökkenésén.
  • A nap nyertese egyértelműen a Magyar Telekom volt, amely több mint egy éves csúcson járt 362 forinton. 1,1 százalékos pluszával végül 361 forinton fejezte be a kereskedést a telekompapír.
  • A kisebb papírok közül a CIG is magára talált, ugyanis két hetes oldalazást követően sikerült kitörnie a 205-210 forintos sávból. A kereskedést 2,9 százalékos plusz mellett 215 forinton zárta a papír.
  • A tegnapi gyengülés szinte teljes egészében leradírozta a forint az euró ellenében, miután délután ismét sikerült ismét a 310-es szint alá kerülnie az EURHUF-nak.
Forrás: Investor.hu

Amerika már pluszban, és foltokban Európa is

  • Nyugat-Európában is javult a hangulat nap végére. Bár a főbb indexek közül a DAX még mindig 0,5 százalékos csökkenést mutat, a francia CAC40 már 0,2 százalékos pluszban tartózkodik.
Forrás: Investor.hu
  • Eközben az amerikai indexek már sokkal jobban teljesítenek, a Nasdaq 1, míg az S&P500 0,7 százalékos pluszt tud felmutatni. A Dow kicsit lemaradt, de így is fel tud mutatni egy 0,5 százalékos emelkedést.
Forrás: Investor.hu
  • Júliusban 4 havi mélypontra, 81,3 pontra süllyedt a michigani fogyasztói hangulatindex az Egyesült Államokban, miközben az elemzők 83 pontos értéket vártak.
  • 54 milliárd dollárért vásárolja fel az AbbVie (NYSE) a Shire-t (London), aminek értéelmében a Shire részvényesei 24,44 fontot kapnak készpénzben, míg a fennmaradó részt 0,896 db AbbVie részvényekben kapják meg. Az AbbVie ezzel csökkentheti a vállalati adókulcsot.
  • Vártnál valamelyest erősebb negyedéves gyorsjelentésen van túl a Honeywell (NYSE). Az ipari eszközöket gyártó társaság 1,38 dolláros EPS-ével meghaladta az 1,36 dollárt váró elemzői konszenzust, és árbevétel soron is sikerült 0,7 százalékos meglepetést okozni a 10,25 milliárd dollárral. A menedzsment továbbá az éves EPS-prognózist felfelé módosította, 5,45-5,55 dollárra.