Elpattanhat az olajár?

Vágólapra másolva!
Hiába produkált remek kitörést az olaj árfolyama korábban, az elmúlt napok gyenge teljesítménye ismét a kulcsfontosságú szintekhez vezette vissza a nyersanyagot. Ezzel viszont akár kitűnő beszálló is kínálkozhat az olaj árának emelkedéséből, szigorú kockázatkezelés mellett.
Vágólapra másolva!

Nem igazán teljesített jól a WTI olaj árfolyama az utóbbi napokban, így a 104,5-nél húzódó ellenállás áttörése után most annak visszatesztelésére készül. Ebben segítségére lehet a május óta mutatkozó emelkedő trendvonal is, ami jelenleg szintén a 104,5 dollárnál található.

Ez alapján könnyen elképzelhető, hogy a dupla támasz megfogja majd az árfolyamot, és kiváló lehetőséget kínál arra, hogy az olaj árfolyamának emelkedéséből profitálhassunk. Ezzel együtt 104 dollár közelében már jelentősen sérülne a technikai kép, így itt már érdemes lehet elvágni az esetleges pozíciót. Az MACD eladási jelzése szintén óvatosságra adhat okot.

A WTI napi grafikonja (dollár/hordó) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A heti grafikonon közben a több mint 3 éves csökkenő trendvonal is elesni látszik, bár az áttörés sikeressége nagyban függhet a fent említett visszateszt sikerességétől.

Ez megerősítheti a napi grafikonnál tárgyalt elméletet, miszerint ha az eddigi ellenállások sikeres támasznak bizonyulnak a mostani gyengélkedésben, akkor kedvező hozam-kockázat arányú beszálló kerekedhet, 110 dolláros árfolyam megcélzása esetén.

Ugyanakkor nem kizárt, hogy az utóbbi hetek menetelése csak apró felszúrásként marad majd emlékezetes, a 3 éves csökkenő trendvonal pedig végül túl kemény ellenállásnak bizonyul hosszú távon. Ez alapján akár a 100 dolláros szintig, azaz a 2 éves emelkedő trendvonalig eshet vissza az árfolyam.

Forrás: AmiBroker, Investor.hu