Biztos, hogy olyan jó móka a shortolás?

Vágólapra másolva!
Bár sokan úgy gondolják, a shortolás remek móka, és pénzkereseti lehetőség is egyben, az elmúlt napokban két elrettentő példával is szolgált a tőzsde.
Vágólapra másolva!

Szögezzük le az elején: A shortolás nem rossz dolog. Abból a szempontból legalább is semmiképpen sem, hogy lehetőséget biztosít számunkra, hogy egy-egy termék, például részvény árfolyamának eséséből profitáljunk. Ha úgy gondoljuk, shortolhatjuk az Apple-t, Facebookot, Microsoftot, vagy bármi mást. A lehetőség nem rossz dolog.

Hogy érdemes-e élni vele, az már egészen más kategória. És hát ugye attól függ. Amikor viszont shortolásra adjuk a fejünket, akkor nem árt tisztában lenni néhány alapvető szabállyal, különben gyorsan a vesztesek padjára kerülünk. Mint például ahogyan a shortosok egy része a Herbalife, vagy éppen a Puma Biotechnology esetében az elmúlt napokban.

Herbalife - 28 százalékos ugrás

A shortosok számára ugyanis a legnagyobb rémálom nem más, mint hogy az árfolyam hirtelen megugrik. Mi történik ilyenkor? A egyre nagyobb veszteségbe kerülnek, mivel a korábban pl. 1 dollárért kölcsönvett részvényt egyre magasabb áron kell visszavásárolni. A Herbalife esetében is ez történt, miután Bill Ackman végül nem jelentett be semmi durva dolgot.

Pedig azt mondta, hogy itt majd nagy bejelentések jönnek, a befektetők pedig hitelt adva a hedge fund guru szavainak pár nap alatt 17 százalékot ütöttek az árfolyamon. Eladtak, shortokat nyitottak. Az a short pozíció viszont, amit megnyitnak, az előbb-utóbb lezárásra is kerül.

Amikor elmarad a meglepetés, akkor pedig sokan pánikszerűen zárták le a shortokat, ami ugye nem más, mint részvényvásárlás. Ez csak még magasabbra hajtotta az árfolyamot, így másnap simán összejött a 28 százalékos megugrás. Biztos vannak, akik még idejébe szálltak ki a short pozícióból, de itt elég sokan, elég sokat veszítettek, az szinte biztos.

A Herbalife befektetői felültek a vonatra... Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Puma - 200 százalék!

Ennél is nagyobbat szólt viszont az, mikor a Puma Biotechnology bejelentette, hogy a vártnál jobb eredményeket ért el a cég készítménye a mellrák elleni teszt során. Az előző hónapokban folyamatosan veszített a cég (és az árfolyam) az értékéből, épültek ki szépen a short pozíciók. Aztán bumm! Erre a hírre egyből megvették a részvényt, 200 százalékot emelkedett. A shortosoknak meg ugye nem maradt más választása, mint a kényszerű lezárás, kivéve persze, ha hajlandó méretes bukóban ülni.

Festmény: A shortosok halála (elektronikus, 2014) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Amivel nem árt tisztában lenni

Persze az ekkora mozgások szélsőségesek a tőzsdéken, simán lehet, hogy a pozíciónk jó irányban van, és az árfolyamok tényleg esnek. Nem szabad viszont figyelmen kívül hagynunk egy s mást:

  • Emelkedés esetén a veszteségünk limitált, a nyereségünk viszont végtelen. Shortolás esetén ennek pont a fordítottja...
  • Shortolás esetén lényegében hitelt veszünk fel, aminek kamata van. A kölcsön vett részvénynek szintén van díja. Ha a shortolás iránti hajlandóság megnő egy instrumentum esetében, akkor ez a díj igen magas is lehet. Ezt értelemszerűen a pozícióból kell kifinanszírozni. (Ergo olyan, mintha hátrányból indulnánk.)

Persze a shortolást azért certifikátok segítségével is meg lehet valósítani, ahol nem kell attól tartanunk, hogy a kockázatott összeg többszörösét is elbukhatjuk. Legfeljebb annyit, amennyit beleteszünk, de ha ügyelünk a kockázatkezelésre, akkor teljes tőként 1 százalékánál többet alapból nem kockáztatunk ezeken az ügyleteken. Aztán jöhet Herbalife, meg Bill Ackman, vagy éppen mellrák elleni csodaszer...