Bárki elviheti a Teslákat?

Tesla Model S
Vágólapra másolva!
Komoly biztonsági réseket fedezett fel a Tesla autóiban egy kínai vállalat, mely szerint emiatt szinte bárki hozzáférhet a jármű egyes funkcióihoz - írja a MarketWatch.
Vágólapra másolva!
  • A kínai Qihoo 360 Technology, az internet-biztonsággal foglalkozó piacvezető vállalat azt állítja, hogy súlyos biztonsági hibát fedezett fel a Tesla autóiban működő szoftverekben, ami miatt szinte bárki meghekkelheti a járműveket.
  • Az ügyesebb programozók így feltörhetik a Teslák biztonsági rendszerét. Ebben az esetben pedig az illetéktelenek akár távolról is kinyithatják a járműveket, a fényszórókat le- és felkapcsolhatják vagy akár elhúzhatják a napfénytetőt még menet közben is.
  • A Qihoo ráadásul egy versenyt is hirdetett "Cracking Tesla" néven, melynek során 10 ezer dollárt ajánl fel annak, akinek sikerül betörnie egy Tesla-autó biztonsági rendszerébe.
Tesla Model S Forrás: Tesla

  • A Tesla vegyesen fogadta ezeket a híreket. Első körben támogatja az ötletet, hogy egy verseny keretében teszteljék az autóinak a biztonsági rendszerét ügyes programozó csapatok, így feltárva az esetleges biztonsági réseket, melyeket az autógyártó kijavíthat. Másrészről viszont nem fogja tolerálni, ha valaki túlmegy a határon, és a vállalat szervereit, weboldalát kívánja meghekkelni.
  • A Tesla nemrégiben köteleződött el az erőteljes kínai terjeszkedés mellett, így a mostani verseny akár további reklámot is jelenthet a cég számára. A vállalat számos töltőállomást tervez kiépíteni Kínában idén, hogy biztosítani tudja az autóinak elterjedését a világ legnagyobb autópiacát magában foglaló Kínában is.
  • Kínában ugyanis még hatalmas növekedési lehetőségek rejlenek az autógyártók számára. A BMW szerint néhány éven belül Kínáé lehet a világ legnagyobb eletromos autó piaca, részben a kormány ezt támogató intézkedései miatt. A kínai kormány ráadásul a napokban hozott olyan szabályozást, mely megköveteli, hogy a kormányzati autók legalább 30 százaléka elektromos gépkocsi legyen, amiből jelentős mértékben profitálhat a piacvezető Tesla.
  • A Tesla árfolyama kis emelkedéssel reagált a mai hírekre, így a 221 dolláros szint környékén található a részvény.
Tesla napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu