Az USA-ban már emelkednek a bérek

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint már igencsak beindult a béremelkedés az USA-ban, ami akár problémát is jelenthet az infláció terén, ha a Fed későn reagál.
Vágólapra másolva!

Egy felmérésében a 79 megkérdezettből 43 amerikai cégvezető felelt igennel arra a kérdésre, hogy emelt-e bért az elmúlt negyedévben derül ki a National Association of Business Economics (NABE) gyűjtéséből. Az igennel felelők arány tavaly még csak 19 százalék volt, és idén a február-áprilisi három hónapban is csak 35 százalékot tett ki.

Külön pozitívum az eredménnyel kapcsolatban, hogy ez volt az első felmérés 2012 októbere óta, amikor egyik megkérdezett sem számolt be bércsökkentésről.

Ráadásul a felmérés a gazdaság igen széles spektrumát fedi le, ugyanis a megkérdezett cégek a feldolgozóiparból, a közlekedési-szállítmányozási szektorból, illetve a pénzügyi és a szolgáltatási szektorban kerültek ki. A megkérdezettek 40 százaléka pedig legalább ezer főt foglalkoztat.

Emelkedő bérekről leginkább a pénzügyi, valamint ingatlanpiaci szektorból számoltak be, itt a megkérdezettek 59 százaléka állította, hogy emelték a béreket. A leggyengébb adat a feldolgozóipari szegmensből jött, itt csak a felmérésben szereplők 11 százaléka számolt be béremelésről.

Ráadásul már a vállaltok 36 százaléka növelte alkalmazotti létszámát, szemben az egy évvel korábbi 29 százalék, és az első negyedév 28 százaléka után.

Az adatok kapcsán több amerikai elemző és közgazdász is aggodalmának adott hangot a múlt heti Yellen meghallgatással kapcsolatban, írja a Reuters. Főként azért aggódnak, mivel a NABE adataiból az látszik, hogy már igencsak növekednek a bérek, ellenben Yellen szavai szerint ez még messze van attól, hogy inflációs nyomást jelentsen. Ha viszont a Fed majd csak későn emel kamatot, akkor komoly inflációs problémákkal nézhet szembe.