Az amerikai kormány tette veszteségessé a Credit Suisse-t

Vágólapra másolva!
A svájci bank 700 millió frank veszteségről számolt be. A veszteséges negyedév elsődleges oka a májusi peren kívüli megegyezés az amerikai igazságügyi minisztériummal.
Vágólapra másolva!
  • 700 millió frankos veszteséget könyvelt el 2014 második negyedévére a Credit Suisse. Az előző évi azonos időszakra számolt profit 1,05 milliárd frank volt. Az adózás előtti eredmény stabilan 752 millió frank maradt.
  • A bank ellen még áprilisban indított eljárást az Egyesült Államok pénzügyi hatósága, annak megalapozott gyanújával, hogy bank segíti amerikai ügyfeleit az adóelkerülésben. A bank májusban tudott peren kívül megállapodni, melynek keretében 1,6 milliárd svájci frank, azaz 1,78 milliárd dollár büntetést kellett befizetni.
  • A negyedév másik gyenge pontja az árupiaci kereskedelem volt. A Credit Suisse 8,4 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el az üzletágban. A forgalom visszaesésének elsődleges okának a piac alacsony volatilitását tekintik.
  • A bank már korábban is tervezte kivonulását az árupiaci szegmensből, mely a kivonulással járó költségek mellett jelentősen javítaná a pénzügyi helyzetét. A svájci pénzintézet a jövőben a vagyonkezelési és befektetési banki üzletágára koncentrálna, valamint elmondásuk szerint szeretnék visszaállítani a kétszámjegyű tőkearányos megtérülést.
  • A hírekre a Credit Suisse részvények fél százalékos mínuszban nyitottak ma, amely eséssel együtt jelenleg 4,3 százalékos mínuszban áll az árfolyam év elejéhez képest.