A milliárdosokra is rájár a rúd

Elon Musk, SpaceX, Tesla Motors
Vágólapra másolva!
33 milliárd dolláros veszteség érte a világ 300 legvagyonosabb emberét az előző héten, miután a tőzsdék április óta nem tapasztalt, gyenge hetet produkáltak. Persze azért nem mindenki járt rosszul...
Vágólapra másolva!

A Zara alapítója a legnagyobb vesztes

  • A lista élén Amanico Ortega áll, aki világ legnagyobb ruházati-kiskereskedelmi vállalatában, az Inditexben 59 százalékos részesedéssel bír. Bár a spanyol cégtulajdonos így is a 4. leggazdagabbnak számít az egész világon, az előző héten 300 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, így egyre jobban lemarad a 3. Warren Buffett mögött.
Zara Forrás: 123rf.com

Elon Musk sem szerepelt fényesen

  • Szintén nagy veszteséget könyvelhetett el Elon Musk, a Tesla elektromos autógyártó vállalat feje, mivel múlt heti vagyoncsökkenése 130 millió dollárra tehető. Ez főleg annak köszönhető, hogy többen felhívták a figyelmet a legyártott elektromos autók biztonsági problémáira, ami negatívan érintette a Tesla részvények árfolyam.
  • Más miatt is felhívta magára még a figyelmet a Tesla vezérigazgatója. A társaság ugyanis miközben Kínában próbál terjeszkedni, egy ottani üzletember kiutasította az amerikai céget az országból, mondván, hogy ő már előbb megszerezte a jogot az autógyártásra, és a belépéssel a Tesla megsértette a védjegyét.
  • Elon Musk ezzel együtt így is 3,2 milliárd dollárral növelte idén vagyonát, és már a 109. helyet foglalja el a legvagyonosabbak listáján.
Elon Musk, SpaceX, Tesla Motors Forrás: AFP

A mexikói telekomvezér így is kaszált

  • A nagyobb esések ellenére Carlos Slim nem járt rosszul az előző héten, és egyike volt azoknak, akik tovább tudták gyarapítani hatalmas vagyonukat. A telekommunikációs ágazaton belüli birodalmának terjeszkedési bejelentésével 4,4 milliárd vagyonnövelést volt képes előidézni.
  • A híres üzletember Brazíliában és Mexikóban lát nagy fantáziát európai terjeszkedése (pl. Telekom Austria) mellett. Slim szerint ugyanakkor még addig érdemes megragadni az olcsó eszközárakat ezeken a helyeken, amíg globálisan alacsony szinten húzódnak a kamatok.
Carlos Slim Helú Forrás: AFP