A közmunka miatt kell a megszorítás

Vágólapra másolva!
A kormány idén a tervezettnél több közmunkást akar foglalkoztatni, ez 47 milliárd forint többletkiadást jelent az állami költségvetésben. A minisztériumoknál mintegy 40 milliárd forintot zárolnak - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.
Vágólapra másolva!

A takarékosságra azért van szükség, hogy a kormány számára fontos programokra (mint például a foglalkoztatást növelő intézkedések) elegendő forrás álljon rendelkezésre - írja az NGM. A kormány az idei költségvetésben az eredetileg tervezetthez képest több ember számára biztosítja a közmunka lehetőségét. Mindez 47 milliárd forint foglalkoztatási célú többletkiadást jelent az állami költségvetésben, áll a tárca közleményében

Az infláció a ludas

A szaktárcákat különböző mértékben érintő biztonsági zárolás további indoka, hogy a reálgazdaság és a lakosság számára rendkívül kedvező gazdasági mutatók közül az alacsony infláció - az árak stagnálása, egyes esetekben csökkenése - a költségvetés számára előreláthatóan szerényebb forgalmi típusú adóbevételt eredményez. A fogyasztás bővülése és a gazdaság fehéredése ugyanakkor részben ellensúlyozza mindezt.

Átcsoportosított uniós pénzek

A biztonsági intézkedés azért is célszerű, mert az uniós támogatások maradéktalan felhasználása érdekében egyes fejlesztéseket várhatóan nem uniós, hanem hazai költségvetési forrásból fognak megvalósítani. Az így felszabaduló uniós keretet a kormány más beruházásokra fogja fordítani, írja a tárca.

Több területet érint

A kormányzati kiadásokból elrendelt 110 milliárd forintos zárolásból a minisztériumokra 39,5 milliárd forint vonatkozik. Csökken a rendkívüli kormányzati intézkedések tartaléka, az intézkedés jelentős mértékben érinti a Beruházási Alap kiadásait, továbbá az elkülönített állami pénzalapokat és a vagyonkezeléssel kapcsolatos kiadásokat.

Az idei évre érvényes

A zárolás az idei évre érvényes, a zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz, a költségvetési mozgástér alakulásának függvényében. A zárolással megtakarított összeg a továbbiakban egyfajta biztonsági tartalékként szolgál - áll az NGM közleményében.