3 indok, miért legyünk igazi befektetők

Vágólapra másolva!
Egyszerű dolognak tűnhet a tőzsdézés. Mikor emelkedik egy részvénynek az árfolyama, akkor azt meg kell venni, mikor esik, akkor meg el kell adni. Így gondolkodnak sokan, azonban csak kevesen látják, hogy ellenkező szemléletet követve érhető el nagy nyereség hosszú távon. Vagyis akkor vegyünk, mikor valami áresés következtében olcsóvá vált,ezzel ellentétesen, akkor adjunk el, mikor az eszköz áremelkedés után dárga lett, hogy ekkor profitra tudjunk szert tenni.
Vágólapra másolva!

Tegyük fel, hogy 2014 januárjában rendkívül határozott elképzelésed volt arról, hogy hogyan alakul majd a világgazdaság az első félévben. Ennek előrejelzése azonban korántsem tűnik olyan egyszerű feladatnak, hiszen, ha tuti biztosra szerettél volna menni, akkor rengeteg esemény bekövetkezésével tisztában kellett volna lenned.

Csak néhány példa a sok közül:

  • gyengén alakul az amerikai GDP az első negyedévben
  • fegyveres konfliktus robban ki Oroszország és Ukrajna között
  • iraki feszültségek
  • olyan fontos élelmiszerek, mint a kávé, a sertés-, és a marhahús ára is kétszámjegyű drágulást mutat

Egy jó információ sosem elég!

Képzeld el most azt a szituációt, hogy a gazdaság sosem volt virágzó állapotban! Képzeld el ebben a helyzetben, hogy a globális geopolitikai helyzet drámaian leromlott, az élelmiszer és energiaárak toronymagasan állnak, és a foglalkoztatottság is bőven hagy maga után kívánnivalót. Nos ekkor, hogyan tennéd fel pénzed a részvénypiacon?

Egy racionális befektető ebben az esetben nem áremelkedést várna, hanem éppen shortolná a paicot, azaz az árfolyamok csökkenésében lenne érdekelt. És ekkor bizony tévedett volna! Miért is? Mert idén a részvényárak rekordmagasságokba szálltak.

Látod, még tökéletes informáltság mellett sem tudhattuk volna, hogyan reagálnak a részvénypiaci árak a különböző eseményekre. Sokan pedig igen csak rossz lóra tettek volna. A legtöbb befektetőnek a részvénypiac megjóslása csak próbálkozás. Még ha a piacok racionálisak is lennének, talán lehetséges lenne, de az igazság az, hogy nem azok. A gazdasági adatok és a vállalati profitok alakulásában az emberi pszichológia játsza a döntő szerpet.

Észre kell venni a lehetőséget

Feltételezni, hogy mi fog történni, és hogyan fog reagálni erre a piac, csak időpocsékolás, illetve pénzpazarlás. A valóság és a kutatások bebizonyították, hogy a befektetők csak akkor tudnak nagy összegre szert tenni, ha figyelmüket a vállalat értékelésére összpontosítják és hosszú távban gondolkodnak. Inkább érdemes ezt az utat választani, minthogy fogadásokat kötögessünk arra, miként is fog alakulni a piac. A legtöbb befektető sokkal ésszerűbben töltené az idejét, ha olyan részvények és iparágak felkutatásán fáradozna, amelyek alulértékeltek és hatalmas potenciál rejlik bennük hosszabb távon.

Gyors meggazdagodás márpedig nem létezik!

Legbelül mindenki a következő Soros György szeretne lenni nagy spekulációs fogadásokat kötve részvényekre, kötvényekre, devizákra. Mindenki az éterben szeretne mozogni; venni, eladni a piacokon és spekulációból profitot felhalmozni. Nagyon sokan elhiszik a „gazdagodj meg hamar, hagyd ott az állásod és day-trade-elj otthon” életforma megvalósíthatóságát. Azonban a csúf igazság, hogy aki először kipróbálja a tőzsdézést, nem gazdagodik meg, sőt pénze jelentős részét inkább elveszíti. Reménykedhetünk, álmodhatunk bármekkorát, de a legtöbb ember, aki megpróbálja megjósolnia piac irányát, az csak elbukik.

Sokkal inkább érdemesebb most is Warren Buffett példáját követni. A befektetési guru vagyongyarapodása alulértékelt vállalatok, eszközök vásárlásából, hosszú időtávon keresztüli tartásából, majd drágán eladásából szerzett profitból származik, vagyis az úgynevezett „buy and hold” stratégia egyik legnagyobb követője.

Összefoglalva tehát, hatalmas összegeket lehet nyerni a piacokon. Azonban tudni kell, hogy az nem a paci irányok találgatásából, vagy megfontolatlan kereskedésből valósul meg. Csak azok maradnak talpon, akik képesek kiszűrni a piac napi zajait. A legjárhatóbb útja a profitszerzésnek, ha olcsó eszközöket veszünk és hosszú időtávon keresztül tartjuk őket!

És hogy most mibe érdemes befektetni? Az Investor.hu soron következő INGYENES befektetői klubján erről is szó lesz.