Verj át, ha tudsz! - egy őszinte könyv a hazugságról

A Verj át, ha tudsz! alapmű a hazugságok felismeréséről
Vágólapra másolva!
A Verj át, ha tudsz! egy könnyed, de praktikusan használható könyv az üzleti életben előforduló hazugságokról és a felismerésükről. Tárgyalástechnikai alapmű.
Vágólapra másolva!

Egy átlagos napon kétszázszor hazudnak nekünk.

Ezeknek a hazugságoknak a többsége ugyan teljesen ártalmatlan, sőt, már-már „szükséges” a normális, hétköznapi kommunikációhoz (mint például amikor egy utálatos kollégától úgy köszönünk el, hogy „viszontlátásra”, pedig valójában semmit sem akarunk kevésbé, mint viszontlátni őt).

Elég azonban, ha csak néhány olyan van közöttük, ami például egy üzleti tárgyalás közben hangzik el: a félrevezetés ugyanis ezen a területen egyaránt kerülhet álmatlan éjszakákba vagy súlyos milliókba.

A szerző, Pamela Meyer nem kutató, nem is pszichológus, mégis három éven keresztül foglalkozott „liespottinggal”, azaz a hazugságok felderítésével, hogy elég anyagot gyűjtsön a könyvéhez, amely egy elméleti áttekintés után a hétköznapi életben is jól használható, praktikus tudással vértezi fel az olvasóját.

A Verj át, ha tudsz! alapmű a hazugságok felismeréséről Fotó: Balla Zsolt

A Verj át, ha tudsz!-ban a hazugságok kiszűrésének és leleplezéseinek specialistái – rendőrök, újságírók, pszichológusok – sietnek szaktudásukkal a segítségünkre, hogy a hétköznapi helyzetekben is pontosan dekódolhassuk az olyan gesztusokat, mint az arcon a másodperc tört része alatt átfutó rémület, vagy egy féloldalas mosoly.

A könyv nem egyszerű, elméleti fejtegetés, és nem is a sztorizós infotainment műfajából való: az érdeklődő egy kész, rögtön használható módszert kap arra nézve, hogy hogyan építsen fel egy beszélgetést úgy, hogy kibukjanak a tárgyalópartnere hazugságai, hogyan „szedje össze” a finom, itt-ott elszórt utalásokat, és hogyan ne hagyja magát félrevezetni olyan közhelyektől, mint például a bátran vállalt szemkontaktus.

Az öt lépésből álló BASIC-módszer lényege, hogy nem külön-külön, hanem egységes rendszerben kezeli a másik kommunikációját, így nem fogjuk hazugnak értelmezni azt, aki zavarában pirul el, vagy felháborodottan utasít vissza egy ártalmatlannak tűnő kérdést, még akkor sem, ha ezek az önkéntelen gesztusok sokszor lehetnek valóban a szándékos félrevezetés jelei.

A szakemberek tapasztalatai szerint a könyvben leírt alapok elsajátításával és némi tudatos koncentrációval a nekünk címzett hazugságok mintegy 80 százaléka kiszűrhető.

Semmiképpen ne tűnjön túlzó, hazug ígéretnek: a Verj át, ha tudsz!-ot elolvasva senkiből nem válik Columbo hadnagy vagy okleveles hazugságszakértő. De ha van két estéd arra, hogy egy könnyed hangnemben megírt, izgalmas anekdotákkal tűzdelt, mégis hasznos és praktikus tudással telezsúfolt könyvre szánd, akkor Pamela Meyer könyvét őszintén ajánlhatom.