Vágólapra másolva!
Még a hét elején láttam pár nagyon érdekes adatot arról, hogy a nagy alapkezelők hogyan pozícionálják magukat a részvénypiacon (a Bank of America tollából). A feltörekvő részvényeket elkezdték szeretni, miközben a nyersanyagszektort még mindig nagyon utálják. 
Vágólapra másolva!

A hét elején a The Fat Pitch blog hozta le a Bank of America pár érdekes grafikonját az alapkezelők pozícionáltságával kapcsolatos felmérésükről. Itthonról igazán jó azt látni, hogy végre hosszú idő után először a nagy szereplők már nettó felülsúlyozzák ezt a régiót, amire gyakorlatilag hosszú hónapok óta nem volt példa. Európával kapcsolatosan a legoptimistábbak, már talán túlságosan is egyébként, míg Amerika nagyjából a középmezőnyben áll a vételi pozícionáltság mértékét tekintve.

Forrás: Investor.hu

Másrészt érdekes, hogy miközben a feltörekvőkkel kapcsolatban optimistábbak, az ezekkel jellemzően szorosabb kapcsolatokat ápoló nyersanyagszektort még mindig távolról kerülik. Lehet, hogy nem lesz ez mindig így, ha ugyanis a világon valóban tovább élénkül majd a növekedés, az még a korábbi évek kapacitásbővülése ellenére is felfele kéne, hogy mozgassa az itteni árfolyamokat is. Az ingatlanpiaccal viszont már nem árt óvatosnak lenni, ez azonban elsősorban néhány fejlett és fejlődő országra lehet csak igaz, hiszen Magyarországon vagy a régióban még kifejezetten jó befektetési lehetőségek vannak a szegmensben.

Forrás: Investor.hu