Nagyságrenddel kevesebb a lopás a fémtörvény bevezetése óta

Vágólapra másolva!
A novemberben bevezetett törvény máris nagyon eredményes, töredékére csökkent a bűnesetek száma, és átláthatóbbá vált a szektor, írja közleményében a NAV.
Vágólapra másolva!

Nemcsak gazdasági, de kulturális károkat is okoztak a lopások, ezért szigorúbbak lettek az ellenőrzések – június közepéig 2200 revízió –, magasabbak a bírságok – a hatóság összesen 207,3 millió forintra büntetett –, és nehezebbé vált fémkereskedelmi engedélyt szerezni. Az ellenőrzések során 116 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet, valamint lefoglaltak 217 tonna engedélyköteles anyagot. Nyíregyházán nemrég 900 kilogramm fémhulladékot foglalt le a NAV, a bírságok összege pedig meghaladta az 1 millió forintot, a fővárosban és Pest megyében pedig átfogó akció eredményeképpen 131 tonna fémet találtak, és felszámoltak 18 illegálisan működő fémtelepet is.

Javult a helyzet a Magyar Államvasutaknál is: a kábellopás legalább harmadával csökkent, az idén májusi négy lopás alig hatott ki a vasúti közlekedésre. A Budapesti Közlekedési Vállalat a rendőrséggel végrehajtott razziáinak hála 2014 első félévében összesen 15 alkalommal loptak kábelt a BKV hálózatán, míg a korábbi években előfordult, hogy havonta 20 ilyen esettel találkoztak. Mindez a NAV szerint szemléletváltozást is tükröz, azok a fémkereskedők, akik betartják a szabályokat, gazdaságilag fejlődhetnek, a közszolgáltatókra nem rónak plusz terhet a kábellopásokból, utcai tábla- és csatornafedél-lopásból eredő károk, szobraink és műemlékeink pedig épek maradnak.