Megy az adok-kapok a gigabírság miatt

Vágólapra másolva!
Ellenzi a BNP Paribasra kivetendő 10 milliárd dolláros gigabírságot a francia kormány. Francia miniszterek szerint a büntetés oktalan és aránytalan, mely ráadásul alááshatja az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalásokat is. 
Vágólapra másolva!
  • Érthető okokból nem tetszik a franciáknak, hogy az USA tíz milliárd dollárra kívánja megbüntetni az ország legnagyobb bankját, a BNP Paribast. A francia kormány külögymminisztere ma kijelentette, hogy ésszerűtlennek tartják a hatalmas bírságot, és minden áron meg fogják védeni a francia érdekeket.
  • Laurent Fabius külügyminiszter nyilatkozata az első megnyilvánulás Franciaország vezetői részéről a tervezett bírság nyilvánosságra kerülése óta. Fabius szerint a büntetésnek komoly következményei lehetnek.Itt elsősorban a folyamatban lévő szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalásokra gondolt a miniszter.
  • A nyilatkozat fényében érdekes lesz a két nap múlvai Obama-Hollande találkozó, ahol a két elnök között minden bizonnyal szóba kerül ez a téma is. A találkozó valószínűleg nem lesz minden feszültségtől mentes.
  • Mint ismert, a BNP Paribas az USA által szankcionált országokban végzett üzleti tevékenységet, és emiatt büntetik meg a bankot. A BNP Paribas kénytelen lesz kifizetni az összeget, mivel az amerikai hatóságok a dollár alapú elszámolás megtiltásával fenyegetik a bankot, ami nagyon súlyos érvágást jelentene a pénzintézetnek.
  • A hírek nem nagyon mozgatták meg a BNP Paribas árfolyamát, mely 0,2 százalékos mínuszt mutat.