Jó ebédhez jó tőzsdei hangulat

Vágólapra másolva!
Jó formában vannak ma a magyar részvények a Budapesti Értéktőzsdén, a nagyobb papírok kivétel nélkül erősödnek. Az első 6 legnagyobb forgalommal bíró részvény 0,2-1,8 százalékos pluszban, a BUX pedig így 0,5 százalékkal erősödik.
Vágólapra másolva!

Leginkább a Richter erős ma a plusz 1 százalékával, a tegnapi kerek 4 000 forintos záróárról így látszólag visszapattan (4 040 forinton most a részvényt).

A többi blue-chip mellett a Rába és a PannErgy is jól tartja magát, ráadásul több mint 10 millió forintos forgalom mellett tudnak 0,2-1,8 százalékos pluszokat elérni.

Ezzel együtt a forint is erősödést mutat az euróval szemben, és a tegnap délelőtti 306 feletti jegyzés után már a 304-es szint felé robog.

Az Európai Központi Bank viszont alaposan átrajzolhatja majd a játékszabályokat a délutáni bejelentéseivel. Az elemzők közel 35 százaléka 0,1 százalékos alapkamatot vár, de 20 százalék szerint 0,15 százalékra vágja vissza az irányadó rátát az EKB.

A korábbi döntésekhez képest tehát viszonylag nagy a bizonytalanság, ráadásul a kamatdöntés mellett egyéb monetáris lazításokat is bejelenthet az EKB, amire az EURUSD árfolyama, illetve a részvénypiacok is érzékenyen reagálhatnak.

A főbb európai benchmarkok így nem is csoda, hogy inkább a kivárás jeleit mutatják, minimális elmozdulásokat lehet látni.