Izzik a levegő az Alstom körül

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bejelentkezett a Siemens az Alstom energia üzletágáért, de nem egyedül, hanem két japán nehézipari óriással együtt. A németek szerint ajánlatuk, nagyjából egy milliárd euróval magasabb, mint a General Electricé.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is beköszönt a Siemens

Hétfőn 3,9 milliárd eurót ajánlott a Siemens az Alstom gázturbina üzletágáért, míg a vele szövetkező japán Mitsubishi Heavy és Hitachi 3,1 milliárd eurót fizetne a vízierőművek és az energiahálózatok divíziójáért.

Emellett a Mitsubishi felajánlotta, hogy hajlandó 10 százalékos részesedést vásárolni az Alstomban (ez kb. 900 millió eurót ér). Ezt a jelenleg 29,3 százalékot birtokló Bouygues-tól vennék meg, habár hétfőn a Bouygues azt nyilatkozta, hogy meg akarja tartani jelenlegi részesedését.

A Mitsubishi Heavy 40 százalékát szerezné meg a gőz- és nukleáris turbinagyártásnak, és létrehozna az Alstommal egy közös céget. Emellett pedig a Mitsubishi 20 százalékra tartana igényt az energiahálózatok és a vízerőművek divízióból.

Ezzel azonban még nincs vége az ajánlatnak, hiszen ezek mellé az Alstom megkapná a Siemens vonatokat gyártó üzletágát is. A Siemens elmondása szerint azonban erre csak akkor kerülhetne sor, ha a turbinák adás-vétele lezárul, hogy elejét vegyék a versenyellenes vizsgálatoknak. Az ajánlat az Alstom energiaipari üzletágát 14,2 milliárd euróra értékeli a Siemens és a Mitsubishi prezentációja szerint, ami jóval magasabb, mint a GE 12,4 milliárd eurós ajánlata.

Forrás: Investor.hu

A Siemens a két japán vállalat segítségével támadta meg a General Electric korábbi ajánlatát. Emellett a Siemens ezer munkahely létrehozását is ígéri Franciaországban, bár igaz, hogy ezt a General Electric is vállalta. A sztorit egyébként végigkövettük az Investoron is:

Politikailag is fontos

A német és a japán cégek vezetői kedden beszélnek a francia gazdasági vezetőkkel, hogy népszerűsítsék ajánlatukat. Egyébként ez már nem az első eset, hiszen a GE-től is járt már a vezérigazgató Franciaországban, hogy állami vezetőkkel találkozzanak.

Francia politikusok egyébként először inkább a németek ajánlatát támogatták, hiszen a Siemens-ügyletben az Alstom megkapná a vonatgyártó egységet, így pedig ebben az ágazatban még nagyobb szereplővé válna. Viszont ahogy a GE is megígérte, hogy nem zár be bizonyos ideig francia gyárakat, sőt bővít is, úgy lett egyre elfogadhatóbb az amerikaiak ajánlata is.

A franciákat még az is aggasztja, hogy az amerikai üzlet keretében fontos, nukleáris eszközök kerülnének nem francia kézbe. Éppen ezért jöhetett a Mitsubishitől olyan ajánlat, amiben a nukleáris eszközök a közös cég miatt nagyobb részben francia kézben maradnának.

Egyébként a GE szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a cég nem fog belemenni egy felvásárlási harcba, bár azt már korábban is elmondták, hogy hajlandóak módosítani az ajánlaton bizonyos kereteken belül. A GE korábban június 23-ig adott határidőt az Alstomnak, hogy elfogadják ajánlatukat.

Az Alstom árfolyama (Párizs) Forrás: Investor.hu