Egyhamar nem tapasztalunk látványos javulást a munkaerőpiacon

Vágólapra másolva!
A KSH friss adatait elemzi két szakértő a napi.hu cikkében. Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője az MTI-nek elmondta: a KSH által közzétett adatok szerint tovább csökkent a munkanélküliségi ráta a március-májusi időszakban, de a munkaerő-piaci helyzet több hónapnyi lendületes javulás után ezúttal csak kissé lett kedvezőbb.
Vágólapra másolva!

A 15-74 éves népességben a foglalkoztatottak száma enyhe süllyedéssel 4,105 millió, ez az egy évvel korábbinál 195 ezerrel több. A kis csökkenés összefüggésben lehet a közmunkaprogramok a korábbinál kisebb, 73 ezres bővülésével. A teljes 15-74 éves népesség (amely ismét csökkent, 7,609 millióra) 58,6 százaléka volt aktív a munkaerő-piacon, ez alig mozdult el az egy évvel korábbihoz képest, amelynél 1,4 százalékponttal kedvezőbb.

A munkanélküliek száma sorozatban tizennegyedik hónapja csökkent, a munkanélküliségi ráta pedig újabb sokéves minimumra, 8 százalékra süllyedt. Egyhamar nem lesz látványos javulás a munkaerő-piacon, így a szakember, mert egy év alatt 2,5 százalékpontot esett vissza a munkanélküliségi ráta. A foglalkoztatás szempontjából fontos kérdés, lesz-e továbbra is közfoglalkoztatás, illetve hogy mennyire tartósan fog élénkülni a gazdaság a következő időszakban, lesz-e esetleg negatív korrekció az egyszeri hatások elmúlása után a munkaerő-piacon.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank makroelemzője kiemelte, hogy a fiatalok munkanélküliségi 19,4 százalékos munkanélküliségi rátája az Unión belül jónak számít, és tovább szépíthetik a nyári szezonális lehetőségek, de ha egyszer lezárják a télen indult közmunkaprogramokat, a felfutás nem lesz annyira kiugró, mint a korábbi években, véli.

Rámutatott: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a KSH adatai eltérnek, részben mert nem ugyanakkor vették fel őket, részben mert a KSH háromhavi átlagot mutat. Az NFSZ szerint májusban 514 ezren kerestek állást, 100 ezerrel többen, mint egy hónappal korábban, a KSH szerint viszont 357 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. Keszeg Ádám szerint az év végére 7 százalékra mérséklődhet, éves átlagban pedig 7,5 százalék lehet a munkanélküliségi ráta, és a közfoglalkoztatás meghatározó marad a javulásban.