Bombaformában az OTP

Vágólapra másolva!
Remek formában a magyar tőzsde nyitáskor, az OTP árfolyama ma is szárnyal, de egyelen blue-chip sem szerepel rosszul.
Vágólapra másolva!

Formában az OTP

  • Izgalmas volt a pénteki zárás a magyar piacon az MSCI átsúlyozás miatt, 1,1 százalékot tudott emelkedni a BUX index 17 milliárd forintos forgalommal. Ma reggel folytatja a menetelést a BUX index, és már 0,4 százalékos emelkedést mutat.
  • A pénteki nap sztárja az OTP volt, 3,8 százalékot drágult a részvény, ma pedig már 4 890 forintnál jár a részvény. A zárószakaszban az MSCI átsúlyozás miatt masszív kereslet volt a papír iránt, 720 ezer darab OTP cserélt gazdát.
  • A Kúria döntése után a kormány azon fog dolgozni, hogy kivezessék a devizahiteleket – mondta el Varga Mihály az MR1 rádióban. A Kúria kedden dönt Kásler Árpád és az OTP perben, amiből majd megpróbálnak kiindulni a törvényhozók.
  • A Goldman Sachs szerint 15 900 forintot érnek a Mol részvényei. Az elemző semleges és óvatos a papírral kapcsolatban. A jelenlegi szintekről ugyanakkor 24 százalékot emelkedhet a Goldman szerint a Mol. Az árfolyam ma 0,7 százalékos emelkedést mutat, és 12 895 forintnál jár.
  • A horvát gazdasági miniszter szerint a Mol lejárató kampányt folytat ellene, mivel szerinte a cég azt szeretné, ha más tárgyalna a horvát kormány részéről az INA jövőjéről. Médiaértesülések szerint a Mol addig nem akar részt venni a megbeszéléseken, amíg Ivan Vrdoljak vezeti a horvát delegációt. Elvileg május végén kellett volna tárgyalóasztalhoz ülniük a feleknek.
  • A Magyar Telekom pénteken megközelítette a 330-as szintet, amiről az utóbbi időben rendszerint lefordult a papír. Ezen a szinten egyébként pénteken komoly eladók voltak láthatók a kereskedési könyvben, ugyanakkor a zárószakaszban itt is óriási volt a forgalom, 676 ezer darab részvény cserélt gazdát. Ma reggel minimális forgalom mellett stagnál a részvény.
  • A Richter esetében is nagy volt a forgalom pénteken az MSCI miatt, 234 ezer részvény cserélt gazdát 4169 forinton. 4100 fölött nem néz ki rosszul a papír, ugyanakkor a napon belüli elgyengülés nem fest jól.
  • 2577 forintra csökkent a Plotinus módosított egy részvényre jutó saját tőkéjének az értéke a május 30-i adatok alapján. Március végén még 2620 forint volt ez az érték.
  • A kisebb papírok közül a TVK volt jó formában, miután a társaság bejelentette, hogy július 1-jén kezdi kifizetni a részvényenkénti 255 forintos osztalékát. A papír 4150 forinton zárt pénteken, ma pedig már 4 200 forintig jutott. Az osztalékért cserébe legkésőbb június 13-ig lehet megvenni a részvényt.

Jól szerepel Európa

  • A határidős indexeknek megfelelően az európai piacokon 0,1-0,4 százalékos pluszok láthatóak nyitáskor.
  • 6,3 milliárd eurós fiskális ösztönző programot hirdetett meg a spanyol kormány. Mariano Rajoy a hétvégén elhintette, hogy a társasági adó a jelenlegi 30 százalékról 25 százalékra csökkenne, de a kormány célja továbbá, hogy háztartások számára is nagyobb elkölthető jövedelmet hagyjon a pénztárcákban.
  • Kisebb erősödést mutatott az euró a dollárral szemben péntek délután, a jegyzések a korábbi 1,36 alatti szintekről stabilan 1,36 fölé kerültek. Ma reggel 1,363-nál jár a devizaárfolyam, amire fontos hét vár, tekintve, hogy az EKB csütörtöki ülésétől a piaci szereplők jelentős része az euró gyengítését váró intézkedéseket remél. Ezzel együtt az utóbbi hetekben – Draghi szavai után – jelentősen gyengült az euró, így könnyen lehet, hogy a piaci szereplők már beárazták a pozitív kimenetelű forgatókönyvek jelentős részét.