Bajban Szabolcs-Szatmár-Bereg meggye

Tavaszi permetezés
A meggy tavaszi permetezésekor még nem látszottak a problémák.
Vágólapra másolva!
A kormányhoz fordulnak segítségért a szabolcsi meggytermesztők, mert a felvásárlási árak a költségeiket sem fedezik. Szerintük semmi más nem indokolhatja ezeket az árakat, csak a feldolgozók kartellje.
Vágólapra másolva!

A korán érő fajtáknál kilónként 80 - 110 forintos felvásárlási árral indult a meggyszezon a szabolcsi termesztők számára - tájékoztatta a helyi agrárkamara elnöke, Rácz Imre az MTI-t. Ez az ár a szakember szerint szűken fedezi a termelés költségeit is, a túlkínálat ráadásul értékesítési nehézségeket is sejtet.

A meggy tavaszi permetezésekor még nem látszottak a problémák. Forrás: MTI/Manek Attila

Az átvevők szerint az alacsony ár azért indokolt, mert az aszály miatt a gyümölcsök kisebbek lettek az átlagosnál. A termelők ugyanakkor a felvásárlók és a feldolgozók kartellezéséről beszélnek, mert szerintük ilyen alacsony árat semmi nem indokol - írja az Agrárszektor.

A túlkínálat miatt főként a kevés fát gondozó, értékesítési szerződéssel nem rendelkező kistermelők lesznek nagy bajban: becslések szerint mintegy 15-20 ezer tonna meggynek lesz nehéz piacot találni. Az Agrárkamara szakembere szerint most az a legfontosabb, hogy termés ne maradjon leszedetlenül a térségben, és ebből minél nagyobb mennyiséget értékesíteni is tudjanak.