Bajban a forint?

Vágólapra másolva!
Látványosan gyengélkedik a forint az elmúlt hetekben, és az euróval szemben már kéthavi, a svájci frankkal szemben háromhavi mélyponton mozog az árfolyama. A forint gyengélkedésében a technikai tényezők mellett hazai tényezők is szerepet játszanak, mint például a devizahiteles mentőcsomag körüli bizonytalanság, és az egyre mélyebbre süllyedő jegybanki alapkamat.
Vágólapra másolva!

Gyengélkedik a forint

Egészen látványos gyengülésbe kezdett a forint az elmúlt hetekben. A magyar fizetőeszköz egy hónappal korábban még a 302-303-as szintek közelében mozgott az euróval szemben, ahol azelőtt utoljára januárban járt az árfolyam, tehát négyhónapos csúcsokról beszélhettünk.

Ma azonban már a 310-es szint fölött mozog az euróval szembeni jegyzés, ami kéthavi forintmélypontnak felel meg. A többi főbb devizával szemben is gyengélkedik a forint, a dollárral szemben ma kéthetes mélyponton, 227-nél, a svájci frannkal szemben háromhavi mélyponton, 255 fölött jár a jegyzés.

A régiós devizákkal szemben is szembeötlő a forint alulteljesítése. Amíg a cseh korona és a román lej egy hónapja nagyjából változatlan szinteken mozog az euróval szemben, addig a forint további 2 százalékpontos értékvesztést szenvedett el. A forint ezzel már több mint 4 százalékot esett az euróval szemben év eleje óta. Rajta kívül a lengyel zloty szenvedett el értékvesztést az elmúlt hetekben, amiben a lengyel lehallgatási botrány játsza a legnagyobb szerepet.

Forrás: Investor.hu

A forint régiós devizákkal szembeni alulteljesítése azt mutatja, hogy a hazai deviza gyengülését elsősorban magyarspecifikus tényezők okozzák. Ezek közül több dolgot érdemes kiemelni. Ilyen például a folyamatosan csökkenő alapkamat, ami a forint gyengülésének irányába hat, mivel amiatt a magyar deviza egyre jobban veszíti el kamatelőnyét a többi devizával szemben. Az MNB ráadásul tovább vágta az alapkamatot a múlt héten, mely így új történelmi mélypontra, 2,3 százalékra süllyedt.

Ráadásul számos elemző vélekedik úgy, hogy a jegybank tovább fogja vágni a kamatokat, ami tovább gyengítheti a forintot. Az UniCredit szerint 2 százalék alatti alapkamat is elképzelhető, a BNP Paribas és a többi nagy bankház 2 százalék körül látja a kamatcsökkentési ciklus végét.

Ezen túl a devizahiteles mentőcsomag körüli bizonytalanság sem kedvez a magyar fizetőeszköznek. Varga Mihály a múlt héten jelentette be, hogy hamarosan jön a devizahiteles mentőcsomag, melyre pénteken be is nyújtották az első törvényjavaslatot. Ebből kiderült, hogy az egyes rendelkezések a forinthitelesekre is vonatkoznának, ami újabb terhet róna a bankszektorra.

Varga szerint a devizahitelek forintosítása a cél, és egyre inkább úgy tűnik, hogy ennek a tehernek a legnagyobb részét a bankoknak kell majd viselni. Balog Ádám MNB-alelnök szerint a bankrendszer vesztesége 4 milliárd dollár lehet a devizahiteles mentés során, ami pedig jóval magasabb összeg az elemzők által korábban prognosztizáltnál. Ez pedig közel sem pozitív a forint szempontjából.

Hasonlóan vélekedik Gárgyán Eszter, a Citigroup közgazdásza is, aki szerint a devizahiteles ügy miatt 315-ig is gyengülhet a forint év végére. A bizonytalanság miatt a forint árfolyamában az ideinél nagyobb kilengések fordulhatnak majd elő az év hátralévő részében, és a magyar deviza jóval érzékenyebb lehet a globális folyamatok alakulására. Gárgyán úgy gondolja, hogy 2,1 százalékig vághatja le az alapkamatot a jegybank, onnan azonban újból megindulhat a kamatemelés, és 2015 végére 3,5 százalékig emelheti vissza a kamatot az MNB.

Fontos szintet tört át

A forint technikai képe sem túl kedvező, ami szintén hozzájárult a hazai deviza gyengüléséhez. A heti grafikonon az euróval szembeni árfolyam egy emelkedő trendben mozog, ami az euró erősödését mutatja. A jegyzés a napokban áttörte a 78,8-as Fibonacci-szintet, és ma megindult a 100-as Fibonacci által kijelölt 315-ös szint felé. Ha ezt áttörné az árfolyam (tehát ha tovább gyengülne a forint), akkor az újabb forintesésnek nyithatná meg az utat. Ebben az esetben új történelmi mélypontok elérésére is megnőne az esély.

A forint erősödését gátolhatja a pirossal jelölt emelkedő trendvonal, ami erős támasznak bizonyult az elmúlt hónapokban. Ezt a trendvonalat erősíti az 50-napos mozgóátlag is, melyek így együttes erővel támasztják alulról az árfolyamot. Ha mégis visszafordulna dél felé a jegyzés, és sikerülne a trendvonal alá kerülnie, azzal első körben 300-ig, ha kitart a lendülete, az alá erősödhetne a forint.

Rossz jel azonban, hogy a heti grafikonon az MACD indikátor vételi jelzést adott, ami az euró további erősödését vetítheti előre.

EURHUF heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Fibonacci-számok a tőzsdén
Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)
Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.
A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.
Mik azok a mozgóátlagok?
A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.
Mi az az MACD?
Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.