Államosíthatják a kéményseprést és hulladékkezelést

Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentés miatt csőd szélére került több kéményseprő és hulladékgazdálkodó cég. A szerdai kormányülésen felvetődhet az állami szerepvállalás is.
Vágólapra másolva!

Már több mint 300 településnek kellett kijelölni a katasztrófavédelemnek közszolgáltatót a hulladékgazdálkodásban, írja a Világgazdaság. A lapnak Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy "Magyarországon egyetlen település sem válhat Nápollyá!” Pogácsás kijelentette: ha egy településnek nem sikerül megállapodnia egy szolgáltatóval, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) jelöli ki a szolgáltatót. Az államtitkár szerint a kijelölt szervezetnek az állam kifizeti a szükséges forrásokat, melyre megvan a szükséges fedezet.

A cikk beszámol a kéményseprő-ipari közszolgáltatás esetleges leállásáról is több megyében, amellyel a napokban az Origo is foglalkozott.

A szerdai kormányülésen foglalkoznak a hulladékszolgáltatás és a kéményseprés problémájával, mondta Felkai László. A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint felvetődhet az állami feladatvállalás, mivel az alaptörvény szerint kötelesek biztosítani az élet és a vagyon biztonságát.