"A cél az, hogy kapcsolódjanak" - az első Design Randi

Vágólapra másolva!
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő alapítványok találkoztak dizájnerekkel a Magnet Bank és a Salva Vita Alapítvány közös rendezvényén.
Vágólapra másolva!

A társkeresésből ismert rapidrandi szabályai szerint ismerkedtek egymással fiatal dizájnerek és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő nonprofit szervezetek a Magnet Bank székházában. A résztvevők nyolcperces váltásokban ültek le egymással szemben, hogy potenciális üzleti partnereket találjanak maguknak.

Fotó: Balla Zsolt

A találkozó végén mindenki leír 3-3 nevet, akikkel szeretne együttműködni, ha pedig egyezés van, ott meg is kezdődik egy közös munka. A dizájnerek azt vállalják, hogy a nyár során egy tárgyat "megterveznek" az adott szervezetnek, amiket októberben a Dizájnhéten egy kiállítás keretében mutatnak majd be.

"Nem ez az első együttműködésünk a Salva Vita Alapítvánnyal, voltak már a múltban is együttműködéseink" - mondja Körmendy Petra a Magnet Bank Civil Kapcsolatok Programjának projektvezetője. Az üzleti rapidrandi műfaja sem idegen a Magnettől, hiszen az ICF-fel, közösen már kétszer rendeztek Coach Randit civil szervezetek számára.

Piacképes termékek

Az ismerkedést elősegítő rendezvény célja, hogy a megváltozott munkaképességűek által előállított - magas minőségű termékek - korszerű, piacképes dizájnnal válhassanak eladhatóvá. Az első Design Randin 16 szervezet és 20 dizájner vett részt: a nonprofit szervezetek a Salva Vita Alapítvány Segítő Vásárlás programjának tagjai közül kerültek ki, míg a dizájnereket a Magnet csapata szervezte a saját kapcsolati tőkéjén keresztül.

Körmendy Petra, a Magnet Bank Civil Kapcsolatok Programjának munkatársa Fotó: Balla Zsolt

"Általában azt tapasztaljuk, hogy egy szektornak fantasztikus tudása van valamiről, de máshoz kevésbé értenek," magyarázza Körmendy Petra. "Gyakori például a civil szervezeteknél, hogy hatalmas a szív és a lelkesedés, de a 'fej' tudására, például a könyvelés, kevesebb energia jut. Nálunk a bankban megvannak a kapcsolódási pontok a szektorok között, és arra gondoltuk, hogy miért ne segítenénk a két felet abban, hogy egymásra találjanak."

Ami a rendezvény sikerét illeti, Körmendy Petra szerint a cél, hogy elinduljon valami. "Mi csak a bábaságot vállaljuk, miután azonban a résztvevők elkezdenek kapcsolatokat kialakítani, nincs is tovább szükség az aktív segítségünkre. A megváltozott munkaképességűekre általában sajnálattal tekintünk, pedig döntő többségükben önellátó, értéket teremteni képes emberekről van szó. Minél jobban tudjuk őket integrálni a társadalomba, annál szélesebb spektruma lesz magának a társadalomnak, ez pedig társadalomformáló jelentőséggel bír," mondja az ötletgazda.