Valóban léphet júniusban az EKB

Google Glass
Vágólapra másolva!
Valószínűleg 10-20 bázispontos kamatvágást és a hitelezés ösztönzését serkentő programok bevezetését fogja bejelenteni következő kamatdöntő ülésén az EKB - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!
  • Egyre valószínűbb, hogy a júniusi kamatdöntő ülésen további monetáris lazításról dönt az EKB. Bennfentes források szerint az irányadó rátán, és a jegybanki betétek utáni alapkamaton is csökkenteni fognak a döntéshozók, vélhetően 10-20 bázisponttal.
  • Mario Draghi már a múlt heti ülést követő sajtótájékoztatón is jelezte, hogy már júniusban léphetnek, és tovább lazíthatnak a monetáris politikán. Azonban ehhez előbb kielemzik a frissített gazdasági előrejelzéseiket.
  • Így a jegybanki betétek után fizetendő kamat a negatív tartományba csökkenhet, amiről már novemberben is pletykáltak. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankoknak kellene fizetniük a jegybanknak a nála elhelyezett betéteik után. Az EKB így ösztönözné a bankokat, hogy inkább helyezzék ki a szabad forrásaikat hitelek formájában a gazdaságba, azzal segítve elő annak javulását.
  • A rekordalacsony szinten lévő, jelenleg 0,25 százalékos jegybanki alapkamat nulla közelébe csökkenhet júniusban, ami a bennfentesek szerint már eldöntött kérdés. Ezen túl bevezetnek egy a kis-és közepvállalatok hitelezési aktivitását ösztönző programot. Ennek keretében indulhatna egy új LTRO-program
  • A tervezett intézkedések nagyságukat tekintve jóval elmaradnak egy eszközvásárlási programtól (QE), melynek indításának esélye még mindig alacsony a források szerint.
  • A további lazításnak értelemszerűen euró gyengítő hatása lehet. Az EKB bevallottan is túlságosan erősnek tekinti a közös devizát, ami hátráltatja az eurózóna fellendülését. A hírekre az euró nem tudott ma eddig eltávolodni öthetes mélypontja közeléből, és 1,371 körül mozog a dollárral szemben.