Válaszolt az NGM: ezért nem stimmelnek az szja-bevételek

Az NGM szerint az szja-bevételek növekedése megfelelősen követi a foglalkoztatottság bővülését.
Vágólapra másolva!
Az NGM szerint nem a megfelelő hónapokat hasonlítja össze a Policy Agenda elemzése, hiszen a statisztikák egy hónapot csúsznak.
Vágólapra másolva!

Április végén a Policy Agenda tanulmánya alapján az Üzletrész is beszámolt arról, hogy miközben a hivatalos foglalkoztatottsági adatok 6,8 százalékot emelkedtek, ráadásul ezt a bruttó bérek 1,3 százalékos növekedése is kísérte, az államháztartás foglalkoztatottság utáni bevételei ezeknek a számoknak csak töredékével emelkedtek.

Két héttel később

Most – két héttel később – a Nemzetgazdasági Minisztérium eljuttatta lapunkhoz a válaszait az akkor feltett kérdéseinkre. Szerintük a tanulmány nem a megfelelő hónapokat hasonlítja össze.

„2014 és 2013 évek első negyedévi szja és foglalkoztatási adatainak elemzésekor érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy a munkáltatók által levont és befizetett személyi jövedelemadó bevételeket, kapcsolódva a bérszámfejtéshez és bérfizetéshez, mindig egy hónappal később jelentkeznek a statisztikákban,” áll az NGM válaszában.

Egy hónappal később

A január-márciusi foglalkoztatáshoz tartozó szja bevételeket tehát szerintük a február-április hónapok adatsorai fogják tartalmazni.

„Esetünkben ez az eltérés azért különösen fontos, mert 2013. januárjában még a 2012. évi, adóalap-eltérítést (szuperbruttó) is tartalmazó szja-alap után fizették meg az adót, tehát az idei és a tavalyi első negyedév összehasonlításánál a szabályozási különbségekkel is érdemes számolni,” folytatódik az NGM válasza.

„2014. február-márciusban a bruttó szja befizetések 7 százalékkal növekedtek. A nettó bevétel ehhez képest 5,8 százalékkal nőtt, a különbséget a 27,2 százalékkal nagyobb, döntően az előző évhez kapcsolódó kiutalások adják.”

Az NGM kiemeli ezen kívül, hogy a csökkenő betéti kamatok miatt a kamatjövedelmek után kevesebb adóbevétel folyik be az államkasszába.

„Ezen tételek figyelembe vételével, a KSH által közölt foglalkoztatási adatokkal összhangban, az azokhoz kapcsolódó szja bevételekben is erőteljes növekedés figyelhető meg. Ugyancsak megjegyeznénk, hogy a február-márciusi időszakban a szintén a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adó és járulék bevételek erőteljesen, 10,2 százalékkal nőttek,” zárul az NGM válasza.

Később se

Az NGM válasza nem tér ki arra a kérdésünkre, hogy a befolyó adóbevételek összhangban vannak-e az előzetes terveikkel és számításaikkal.

Érdemes ezen kívül újra kiemelni a Policy Agenda elemzésének azt az – NGM által sem cáfolt – állítását, hogy a közmunkaprogram esetén keletkező adóbevételeket az állam az egyik zsebéből a másikba rakja át (hiszen a bevételek a költségvetés egy másik során azonnal költségként jelentkeznek), így az adóbevételek valódi növekedése lényegesen kisebb lehet annál, mint ami a statisztikákból kiolvasható.