Vágólapra másolva!
Folytatódott a csúcsdöntés az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 soha nem látott szinteket hódított meg tegnap a gyenge makroadatok ellenére. Eközben Ázsiában vegyes mozgásokat lehetett ma látni, míg Japánban 23 éves csúcsra pörgött fel az infláció.
Vágólapra másolva!
  • Tegnap is folytatódott a csúcsdöntés az amerikai tőzsdéken. Az S&P 500 fél százalékos emelkedés után új történelmi csúcsot ütött napközben, és soha nem látott szinten fejezte be a kereskedést. A Dow Jones 0,4 százalékos erősödésével egyre közelebb kerül történelmi csúcsához, míg a Nasdaq szintén fél százalékot tudott ugrani.
Forrás: Investor.hu

  • A befektetők vételi kedvét nem rontotta el a gyenge GDP-adat, melyen túl a vártnál gyengébb statisztikák érkeztek a lakáspiacról is. A függőben lévő lakásértékesítések csupán 0,4 százalékkal nőttek áprilisban havi alapon a várt 1 százalékos bővülés helyett. Éves alapon 9,4 százalékos volt a visszaesés, miközben a szakértők csak 8,7 százalékos csökkenésre számítottak.
  • A nyersanyagpiacon nem tud magára találni az arany, mely ma reggel is bő négyhavi mélypontja körül, 1258 dollárnál mozog. Ha nem szedi össze magát, az utóbbi két hónap legnagyobb heti mélyrepülését mutathatja fel.
  • A Lindsey Group vezető piaci stratégája szerint 15-20 százalékos mélyrepülést mutathat be idén az S&P 500. A szakember szerint a Fed eszközvásárlási programjának leállítása válthatja ki a korrekciót, mivel az előző két program leállítása után is nagy eséseket lehetett látni. A QE1 leállítása után 16 százalékot, a QE2 befejezése után 19 százalékot zuhant az S&P 500.
  • A Fednek az eszközvásárlások leállítása után nem sokkal meg kellene kezdenie a kamatemeléseket, melyek nagyobbak lehetnek a piac által vártnál – mondta el a kansasi Fed elnöke. Esther George szerint nem lenne probléma, ha a jegybank 4 ezer milliárd dolláros mérlegfőösszege még egy darabig a csúcson maradna.
  • 1,4 millió darab autóját hívja vissza a Ford (NYSE) a lehetséges motorproblémák miatt. Ebből 1,18 millió darabot az Egyesült Államokból rendel vissza a gyártó. Az utóbbi hónapokban megszaporodtak a különböző autóvisszahívások az USA-ban, a Ford nagy riválisának számító General Motors (NYSE) eddig 15,8 millió autóját rendelte vissza világszerte. A GM problémái miatt nőttek az aggodalmak az autók biztonságával kapcsolatban, ami miatt a gyártók is érzékenyebbek lettek, és inkább több gépkocsijukat visszarendelik. A Ford másfél százalékot emelkedett, piaczárás után viszont fél százalékot esett a hírre.
  • A vártnál gyengébbek lettek az Éhezők viadala című mozifilmet is gyártó Lions Gate (NYSE) negyedéves eredményei. A cég 721 millió dolláros árbevétele és 42 centes EPS-e egyaránt elmaradt a várakozásoktól (823,7 millió dollár és 43 cent). Az eredményekre 6,7 százalékot zuhant piaczárás után a részvény.
  • Egy speciális bizottságot állított fel a Google (Nasdaq) az EU-val folyó bírósági ügyekben történő tanácsadásra. Az EU néhány héttel korábban mondta ki, hogy a Google-nek minden személyes információt törölnie kell a felhasználóról annak kérésére. Ezt a Google nehezményezi, és Larry Page vezérigazgató szerint a döntés káros az internet innovációjára.
  • Vegyes teljesítményt mutatnak a főbb ázsiai indexek, Nikkei 0,3 százalékos csökkenése mellett a Shanghai Composite stagnálásban, míg a Hang Seng 0,3 százalékos pluszban tartózkodik.
  • A japán maginfláció 3,2 százalékra gyorsult a statisztikai hivatal közleménye szerint, ami az elmúlt 23 év legnagyobb értékének számít. Az elemzők 3,1 százalékos maginflációt vártak előzetesen.
  • Ezzel 3,4 százalékos emelkedést produkált májusban az ázsiai piacokat lefedő MSCI Asia index, ami szeptember óta a legjobb teljesítménynek számít. Elemzői vélemények szerint a jelenlegi értékeltségi szinteken, és a látott emelkedést követően némi korrekció ráférne a piacokra.
Forrás: Investor.hu