Vágólapra másolva!
A Merrill havi felmérése szerint a világ nagy alapkezelői több készpénzt tartanak mint egy hónappal ezelőtt, csökkentették a részvénypiaci kitettségüket, miközben a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban még optimistábbak lettek. Túlfűtöttségnek tehát jele sincs, az európai részvénypiaccal kapcsolatos optimizmus viszont kezd egyre nagyobbá válni. 
Vágólapra másolva!
  • A Merrill Lynch havi felmérése alapján úgy tűnik elkerülhetjük, hogy a piacok a nagy esések előtti túlfűtöttség állapotába kerüljenek.
  • Az alapkezelők átlagosan 5 százalékra növelték a portfólióik készpénzarányát az egy hónappal ezelőtti 4,8 százalékról.
  • A részvénypiaci kitettséget viszont 45 százalékról 37 százalékra csökkentették. Ráadásul úgy, hogy közben a gazdasági kilátások megítélése javult (már a megkérdezettek kétharmada várja az aktivitás javulását), sőt nőtt azok aránya is, akik a vállalati profittermelést illetően optimisták.
  • Fontos persze azt is látni, hogy a megkérdezettek 72 százaléka még mindig átlag alatti profitnövekedéssel számol, de ez egybeeshet a gazdasági folyamatokkal kapcsolatos várakozásokkal.
  • Az európai részvénypiaccal kapcsolatos optimizmus viszont tovább nőtt, már igen magas (36 százalékos) a régiót felülsúlyozók aránya (és egyébként a jövőben ezt tervezőknél is nagy Európa szeretet hódít), ami inkább figyelmeztető jel lehet a jövőre vonatkozóan.
  • A leginkább alulsúlyozott piac ehhez képest Amerika nettó 18 százalékos aránnyal, a feltörekvő piacokkal kapcsolatban pedig némiképp optimistább lett a vélemény.
  • A befektetők olyan defenzív szektorokat szeretnek, mint a közszolgáltatók és energiacégek, és a legveszélyesebb, de nagyon kicsi valószínűségű események közül a kínai hitellufit és a geopolitikai eseményeket említik.