Termőre fordultak az online kasszák

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi szektor 17 milliárd forinttal több fizetendő áfát vallott be az első negyedévben, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az NGM szerint a kiugró növekedés egyértelműen a kasszacserének köszönhető.
Vágólapra másolva!

A szektor teljes növekedése az NGM adatai szerint 55 milliárd forint volt, aminek nagy része azonban feltehetőleg nem valós növekedésből, csak korábban be nem vallott jövedelmek láthatóvá tételéből, vagyis a gazdaság kifehérítéséből adódik.

A kiskereskedelmi szektor áfacsalásokkal leginkább érintett szakágazatai az NGM szerint 17 milliárd forinttal, azaz 29 százalékkal vallottak be több fizetendő áfát 2014. első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A közlemény nem tér ki arra, hogy a minisztérium pontosan melyik ágazatokat tartja áfacsalások szempontjából a legkockázatosabbnak.

Bár a kereskedelmi szektor online kasszákra való átállítása még távolról sem teljes, a közelmúltban bekötötték a százezredik online pénztárgépet is, ami alapján elmondható, hogy a kereskedők jelentős része már az új rendszert használja.

Az eddig bekötött online kasszákból a NAV mintegy 350 millió blokk részletes adataihoz jutott hozzá, ezek közül adatbányászati módszerekkel válogatják ki a "gyanús" forgalmú kereskedőket. Az online kasszák adatai alapján a NAV az utóbbi hónapokban körülbelül 16 ezer célzott ellenőrzést végzett, az ellenőrzések több mint 10 százalékánál (1752 esetben) állapítottak meg valamilyen hiányosságot, és több mint 100 millió forintnyi bírságot szabtak ki. Tíz üzletet már be is zárattak az online kasszát érintő hiányosságok miatt.