Egyre jobban teljesít a CIG Pannónia

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódott a CIG Pannónia eredményességének javulása az első negyedévben, ugyanis az életbiztosító szép profitot ért el a tavalyi veszteség után. Igaz, hogy a díjbevételek továbbra is csökkenő pályán vannak, bár a nyugdíjbiztosítások hoztak némi pozitív hatást az új szerződések terén.
Vágólapra másolva!

Továbbra is folyamatosan apad a CIG Pannónia bruttó díjbevétele, az első negyedévben 27 százalékos csökkenést lehetett látni. Ezt főként az okozza, hogy az ügyfelek negyede él a díjszüneteltetés lehetőségével a szerződések harmadik évfordulóját követően.

Forrás: Investor.hu

A unit-liked biztosítások piaca továbbra is csökkenő pályán van (a díjbevételek 34 százalékkal zuhantak éves alapon), bár ez nem okozhat komolyabb újdonságot hiszen már több negyedév óta ezt lehet látni. Kérdés, hogy mikor állhat majd meg ez a csökkenés.

Pozitívum viszont, hogy január eleje óta az adókedvezmények miatt a nyugdíjbiztosítások értékesítése szépen alakul (198 millió forint). Ennek is köszönhető, hogy az új szerződések számának csökkenése megállt, sőt minimális (3%) növekedést lehetett látni, persze nem lehet tudni, hogy a nyugdíjbiztosítások meddig tudnak bővülni.

Forrás: Investor.hu

Habár a megújításokból származó bevételek szintén apadtak, a megújítási ráta növekedni tudott a múlt negyedévi 64 százalékos értékről, persze fordulatról még nem beszélhetünk egy negyedév után. Meg kell várni a következő időszak eredményeit is, hogy pontosabb képet kapjunk.

Forrás: Investor.hu

Mindenképp pozitívum viszont, hogy az igazgatási költségek újra csökkenésnek vették az irányt, sőt a mindenkori legalacsonyabb értékre estek (274 millió forint). Vagyis az látszik, hogy az új menedzsment is elkötelezett a kiadások alacsonyan tartásában. Szintén eredményjavító hatása volt a bruttó tartalékokból adódó ráfordítások alacsonyabb értékének, illetve a kisebb kár és szolgáltatás tételnek.

Így összességében a CIG Életbiztosító eredménye 141 millió forintra emelkedett az első negyedévben, ráadásul a 12 havi gördülő nettó profit pedig 662 millió forintra hízott. Így már egymást követő négy negyedévben ért el nyereséget a cég.

Az EMABIT is képes volt javítani eredményességét, amit főként annak köszönhet, hogy lényegében kivonult a KGFB piacról, valamint drasztikusan csökkentette CASCO kitettségét is. Ezzel pedig sikerült a kárhányadot jelentősen lecsökkenteni. A mérleg szerinti eredmény 44 millió veszteségre apadt (1Q13: -178 millió forint). Így akár tartható is lehet a társaság azon célja, hogy idén már legalább nullszaldós eredményt érjen el az EMABIT.

Forrás: Investor.hu

Az élet és a nem-élet üzletág javuló eredményességének következtében a teljes CIG csoport adózás utáni vesztesége nyolc millió forintra csökkent az előző év azonos időszakának 338 millió forintos negatívuma után.

A gyorsjelentés után kis mértékű pozitív árfolyamreakciót lehetett látni, hiszen az eredményesség javulása mindenképpen jó hír, viszont a díjbevételek megállíthatatlannak tűnő apadása korlátozhatja az optimizmust. Az első negyedéves számokból az látszik, hogy akár elérhető is lehet a menedzsment azon kitűzése, hogy az életbiztosító után idén az EMABIT is legalább nullszaldóssá váljon. Ezzel pedig csoport szinten is profitot termelhet a CIG.

A CIG Pannónia árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu