Stabilitást és piacot keresnek a magyar cégek Nagy Britanniában

A magyar cégek ugródeszkának tekintik a brit piacot a globális terjeszkedés felé
Vágólapra másolva!
A vállalkozásbarát környezet és a globális piacokkal való szoros kötelékek teszik leginkább vonzóvá az Egyesült Királyságot a magyar cégek számára – derül ki a Brit Külgazdasági Hivatal egy friss tanulmányából.
Vágólapra másolva!

„Nagy Britannia örömmel veszi, hogy a magyar cégek a globális terjeszkedés egyik fontos állomásaként belépnek a brit piacra,” mondta Michael Boyd, a Brit Külgazdasági Hivatal (UKTI) ügyvezető igazgatója a most megjelent kutatás eredményeit kommentálva.

A kutatás eredményei szerint első sorban azok a magyar cégek terveznek az Egyesült Királyságban befektetni, amelyek már kinőtték Magyarországot, és ugródeszkát keresnek a globális piacok felé.

A magyar cégek ugródeszkának tekintik a brit piacot a globális terjeszkedés felé Fotó: Balla Zsolt

A cégek a keleti országok piaci potenciálját a nyugat stabilitásával és szakértelmével szemben teszik mérlegre. Miközben a gyártó cégek főleg regionálisan terjeszkednek, addig a tudásiparban tevékenykedő vállalatok – első sorban az IT és a biotechnológia területén – főleg a Nagy Britanniához hasonló, fejlett gazdaságokat keresik, hogy a szakértelmükből és a vállalkozásbarát környezetükből előnyt kovácsolva ugródeszkaként használják azokat a globális terjeszkedés felé.

A kutatás szerint az öt szektor, amelyik a következő ötéves periódusban a legnagyobb valószínűséggel terjeszkedik majd a magyar piacon túl: az IT, a biotechnológiai ipar, a szállítás-logisztika, a professzionális szolgáltatások, a pénzügyi szolgáltatások területei illetve a gyártó cégek.

„Magyarország válság utáni, fokozatosan erősödő pozíciója és a folyamatos (idén 2,1 százalékosra tervezett) gazdasági növekedése megnövelte a vállalatok önbizalmát, és rekordméretűre növelte a külső piacokra irányuló befektetések nettó mértékét,” mondta Nick Morris, az elemzést elkészítő Canvas8 kutatóügynökség stratégiai igazgatója.

Szerinte a külföldi befektetéseket szektortól függetlenül részben a domináns piaci szereplők, részben pedig kis- és középvállalatok egy olyan új generációja hajtja végre, amelyik most első ízben céloz meg külföldi piacokat.

Az IT cégek számára a globális jelenlét a cél

A kutatás szerint különleges helyzetben vannak az IT szektor legfontosabb szereplői, hiszen ők – minden más szektorral ellentétben – nem a földrajzi távolság vagy a piaci potenciál alapján választják a befektetéseik célpiacait, hanem a legfontosabb céljuk a globális jelenlét. Ehhez pedig Nyugat-Európa államai, Nagy Britannia és az Egyesült Államok számítanak számukra elsődleges befektetési célpontoknak.

„Az IT cégek legtöbbször azért céloznak a magyar piacon túlra, mert vagy nagyon fejlett, vagy pedig a fogyasztók nagyon szűk rétegét megcélzó niche termékük van, aminek a felvevőpiaca túlságosan kicsi, ha nem gondolkoznak az első pillanattól kezdve nemzetközi jelenlétben,” mondja Nick Morris. A szakember szerint sok magyar IT cég éppen ezért „hazai piacnak” tekinti az Egyesült Királyságot, hiszen az ottani jelenlét fontos állomást jelent számukra ahhoz, hogy megteremtsék a pozíciójukat a globális IT-közösségben.

„A magyar IT cégeknek és –szakembereknek kitűnő reputációjuk van Nagy Britanniában,” teszi hozzá Michael Boyd. „A Prezihez és Ustreamhez hasonló sikercégek ráirányították a figyelmet a magyar IT-vállalkozásokra. Eközben a londoni Tech City az elmúlt öt évben a Szilícium-völgy valós alternatívájává nőtte ki magát, ahol amerikai cégek is nagy sikerrel alapítottak helyi képviseletet.” Az igazgató szerint ezért a magyar IT-cégeket is csak bátorítani tudják, hogy itt kapcsolódjanak be a nemzetközi IT-közösségbe, és éljenek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az Egyesült Királyág tud nyújtani a számukra.

A biotech és a gyógyszercégek a szakképzett munkaerőt és a stabilitást keresik

A szakértő munkaerő hozzáférhetősége és a stabil, kiszámítható törvényi szabályozás a két legfontosabb kritérium a biotech és a gyógyszercégek számára, amikor a külföldi terjeszkedésük potenciális célpiacait értékelik.

Amint egy – a kutatásban részt vevő – nagy pharmacég vezető tisztségviselője kifejtette, a változás ma már minden piacon elkerülhetetlen, a gyógyszeripar azonban továbbra is a stabil, fejlett piacokat részesíti előnyben, hiszen a változások itt jóval kiszámíthatóbbak, mint más országokban.

„Az Egyesült Királyság egyike a legstabilabb és legbiztonságosabb piacoknak,” kommentálja Michael Boyd. „A jogrendszerünk hagyományosan a legkifinomultabb és legkövetkezetesebb védelmezője a magántulajdonnak és a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogoknak.”

„Nagy Britannia ezen kívül számos kedvezményt kínál az innovációba valamint K+F-be fektető cégek számára, így például a szabadalmakból és egyéb szellemi tulajdonból származó profitot mindössze 10 százalékos adó terheli,” teszi hozzá Boyd.

A gyártás és a logisztika továbbra is regionálisan terjeszkedik

A kutatás azt mutatta ki, hogy a magyar gyártó- logisztikai és pénzügyi szolgáltató cégei továbbra is a régió fejlődő gazdaságaiba fektetnek be legnagyobb arányban, és a szomszédos országokon kívül szívesen terjeszkednek például Oroszország felé.

Ezen szektorok domináns piaci szereplői főleg a gyors piaci növekedés lehetőségét tekintik elsődleges szempontnak. A gyártás és a logisztika területén ezen kívül fontos szerepet játszik a földrajzi távolság, míg a pénzügyi szolgáltatások főleg a korábban is meglévő kulturális kötelékekre építenek.

Ezek a cégek ugyanakkor tisztában vannak azzal is, hogy az EU-n túl mutató terjeszkedés gyakran jár azzal az áldozattal, hogy le kell mondani a kiszámítható, stabil piaci környezetről.

„Nagy Britannia gazdasága stabilan növekszik, a növekedési rátánk ráadásul meghaladja az EU többi államáét,” mondja Michael Boyd. „A közlekedési infrastruktúránk rendkívül fejlett, Nagy Britannia-szerte mintegy 70 repülőtér, 40 tengeri kikötő útdíj-mentes autópálya-hálózat és kitűnő vasútvonalak biztosítják az összeköttetést Európa többi részével. A Nemzeti Infrastrukturális Tervünk pedig olyan további befektetéseket irányoz elő, amelyek biztosítani fogják, hogy Anglia a közeljövőben még könnyebben elérhető legyen a nemzetközi befektetők számára.”

A londoni magyarok niche-piaca is vonzó lehet

A kutatás a fenti, általános megállapításokon túl arra is rámutatott, hogy a Londonban egyre növekvő számban jelen lévő magyar kivándorlók is komoly felvevőpiacot jelenthet egy Angliába terjeszkedő magyar vállalat számára, első sorban a pénzügyi szolgáltatások illetve a biztosítások területén.

Egy pénzügyi szolgáltató például, amelyik megfontolás tárgyává tette az Egyesült Királyságba való terjeszkedést, rámutatott, hogy Londonban ma több magyar él, mint Debrecenben.

„Nagy Britannia az egyik legnagyobb külföldi befektető a magyar piacon, mi pedig készséggel viszonozzuk azt a meleg fogadtatást otthon, amelyet a cégeink élveznek Magyarországon,” mondja Michael Boyd. „A nemzetközi kereskedelem egyik központjaként, a tehetségeket a világ minden pontjáról bevonzó mágnesként valamint globális innovációs központként az Egyesült Királyság egy hatalmas piaci potenciállal rendelkező, nagyon vonzó célpont lehet a magyar vállalkozók számára,” foglalja össze a kutatás eredményeit a Brit Külgazdasági Hivatal igazgatója.