Óriási károkat okoz a marihuána-befektetés

Vágólapra másolva!
Már az amerikai értékpapírpiaci felügyelet is óvatosságra int a hatalmas felhajtás övezte marihuána-részvényekkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Hivatalos figyelmeztetést adott ki az amerikai pénzügyi felügyelet a marihuánával kapcsolatos részvényekkel szemben. Az SEC felhívása szerint ugyanis az elmúlt hónapokban óriási nagy felhajtás övezte marihuána részvények óriási kockázatokat és a csalás veszélyét hordozzák magukban, ezért erősen ellenjavalt ezekbe a részvényekbe fektetni.

Az SEC pénteken kiadott közleménye elsősorban az OTC, azaz nem a legnagyobb, "hivatalos" tőzsdéken, hanem egyéb, kevésbé szervezett és regulált piacokon kereskedett, kiskapitalizációs részvények ellen szólalt fel. Ezzel egyidőben több, kiemelkedő figyelemmel követett részvény kereskedését fel is függesztette, mert erős a gyanú, hogy a cégek megtévesztő vagy valótlan adatokat tettek közzé magukról a pénzügyi jelentéseikben.

Az SEC arra is felhívta a figyelmet, hogy az értékpapírcsalások sokszor a legfrissebb piaci trendeket, innovációkat, technológiát használják arra, hogy a magas megtérülés ígéretével magukhoz édesgessék a gyanútlan befektetőket. Azt az SEC sem állítja, hogy minden, marihuánával kapcsolatos vállalkozás törvénytelen vagy csaló lenne, de rendkívüli körültekintést és személyes kapcsolatot javasol a befektetésre kiszemelt cégekkel.

A marihuána-sztori már régóta egy érdekes, forró de egyben furcsa területe az amerikai részvénypiacnak, de az események a közelmúltban pörögtek fel igazán, ahogy Colorado államban rekreációs céllal is legalizálták a marihuánát, és más helyeken is egyre elterjedtebb az orvosi célú hasznosítás. A nagy felhajtásra több, valós üzleti tevéknyeséget végző vállalkozás, és még több kamucég ugrott rá. A kevéssé szabályozott OTC piacokon nem egy részvény sok százszázalékos ugrásokat mutatott, hogy aztán a fellelkesült befektetők csak még jobban leforrázhassák magukat később.

A marihuána-sztori (befektetési) kockázatairól korábban az Investor.hu hasábjain is írtunk.