Megsínyli az ukrán helyzetet a Richter

ukrán zászló
Vágólapra másolva!
Bevételeinek 35 százalékos visszaesésével számol idén Ukrajnában a Richter, ráadásul legnagyobb külföldi piacán, Oroszországban romló értékesítési várakozásokkal állt elő a hazai gyógyszercég.
Vágólapra másolva!

Jelentős mértékben rontotta idei bevételi tervét a Richter menedzsmentje az első negyedéves gyorsjelentés közzétételét követően. Bogsch Erik vezérigazgató a beszámoló publikálását követő sajtótájékoztatón 6 százalékos visszaesést vetített előre 2014 egészére nézve euró alapon. Eközben három hónappal korábban csak a bevételek csökkenését helyezték kilátásba, ugyanakkor ennek mértékéről nem adtak tájékoztatást.

A legnagyobb, mintegy 35 százalékos visszaesést Ukrajnában szenvedheti el - dollár alapon - a társaság az országban kialakult helyzet miatt. Ez azt jelenti, hogy a 2013-as 94,9 millió dollárról 61,7 millió dollár közelébe csúszhat vissza az értékesítés. A jelentős csökkenés ugyanakkor nem számít nagy meglepetésnek, hiszen a vezetés korábban többször is felhívta erre a figyelmet, viszont ennek nagyságáról most szolgáltatott először tényszámokat.

Kedvezőtlen fejlemény, hogy februárban megszűnt az orosz és ukrán követelésállományokra vonatkozó MEHIB-garancia - mondta el Bogsch Erik a portfolio.hu beszámolója szerint. Ennek orvoslására pedig már tárgyalásokat folytatnak. Egyelőre csak annyi árut szállítanak ki, hogy ne legyen hiány, ráadásul a nagykereskedők fizetési hajlandóságával sem akadt nagyobb gond mostanáig.

Legnagyobb külföldi piacával, Oroszországgal kapcsolatban is jóval pesszimistább lett a menedzsment, ugyanis a februrában megfogalmazott 0-5 százalékos (rubel alapú) bővüléssel szemben már inkább 5 százalékos csökkenést várnak. Hasonló romlás figyelhető meg Lengyelországban is, esetében azonban 0-5 százalékos erózítóra számít a Richter.

Több piacon, mint az USA, Kína, Magyarország, EU15, vagy az egyéb FÁK országok pedig megerősítette korábbi előrejelzését a gyógyszercég.

Forrás: Investor.hu

Év vége előtt nem lesz döntés a cariprazine-ról

Az egyik kulcskészítménnyel, az Esmyával kapcsolatban nem változott a bevételi előrejelzés, továbbra is a 30 millió eurós értékesítés elérése a cél.

A cariprazine kapcsán Bogsch elmondta, hogy egy konzultációs forduló lezajlott már a felek között, ami alapján valószínűleg nem lesz szükség újabb klinikai vizsgálatokra. További előrelépés az ügyben az utolsó negyedévben várható, amikor is a Richter amerikai partnere, a Forest benyújtja majd a kiegészítő adatokat.

Romló profitabilitással számol a vezetés

A Richter profitabilitásával kapcsolatban is pesszimistábbá vált a vezetés, ugyanis a korábban várt 12-13 százalékos üzemi eredményhányaddal szemben már csak 11 százalékot vár a menedzsment.

A főbb költséghányadokkal kapcsolatban az értékesítési költségek aránya az árbevétel 31 százalékát teheti ki a Richter legfrisseb előrejelzése szerint, ami kedvező fejlemény, hiszen februrában még 31,5 százalékos értéket vetítettek előre. Ezzel szemben a K+F kiadásokkal kapcsolatban továbbra is 13 százalékos aránnyal számolnak.

Leadott az emelkedésből a gyógyszerpapír

A friss hírek megjelenését követően a Richter árfolyamemelkedése mérséklődött a kezdeti 1 százalék feletti pluszokról. Már csak 0,4 százalékos növekdést mutat a gyógyszerpapír.

Richter napi grafikon Forrás: Investor.hu