Orbán támogatja az energiauniót

Vágólapra másolva!
A Donald Tusk lengyel kormányfő által javasolt energiaunió, úgy tűnik, működhet, miután az Európai Bizottság támogatja az ötletet. Orbán Viktor Varsóban szintén csatlakozott a kezdeményezéshez.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban kijelentette, támogatja a Donald Tusk lengyel kormányfő által javasolt energiauniót.

Orbán Viktor nagyívű kezdeményezésnek nevezte az elképzelést, amely fontos témája lesz a következő V4-találkozónak is. Szavai szerint egyébként Közép-Európa ma már jobb állapotban van az energiafüggetlenség szempontjából, "de nem problémamentes a helyzetünk".

Megfogalmazása szerint az energiapolitika Magyarországon nem érzelmi, nem is politikai kérdés, hanem "a leghúsbavágóbb gyakorlati realitás". Magyarország vagy fenntartja az atomerőműben előállított villamosenergia-arányt, vagy növelnie kell az orosz gázimportot - mondta.

A magyar kormány célja azonban az - magyarázta -, hogy csökkenjen az Oroszországból érkező importgáz jelentősége az ország energiarendszerén belül. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a szlovák-magyar gázvezeték-összeköttetésnek köszönhetően jövő január 1-jétől először érkezhet majd Magyarországra nem orosz eredetű gáz.

A lengyel kormányfő szerint nem oroszellenes politikáról van szó, hanem az energiafüggetlenség, a diverzifikáció fontosságáról. Bajnai Gordon korábban azt közölte, hogy az ő kormánya idején Magyarország és Lengyelország közösen egyszer már felvetette az energiaunió ötletét, de akkor nem lett belőle semmi.

A Tusk által felvetett energiaunió lényege a tagállamok energiapiacának összekötése, és az unión kívüli közös fellépés lenne. Ezzel például a tagállamok nem külön-külön tárgyalnának Oroszországgal a gázárról, hanem együtt.

Tusk a múlt héten tárgyalt Günther Ottingerrel, az EU energetikai biztosával, aki azt mondta, az EU egységes árat szeretne az orosz földgázért minden tagállam számára. A lengyel kormányfő szerint az Európai Bizottság egy olyan ötleten dolgozik, amely 100 százalékban összevág a lengyel kezdeményezéssel.