Ömlik a magyarok pénze a befektetési alapokba

Vágólapra másolva!
A kamatcsökkentés miatt a bankokban már alig kapunk kamatot a pénzünkért. A magyarok átömlesztik a pénzüket a jobban hozó befektetési alapokba.
Vágólapra másolva!

Áprilisban a kezelt vagyon a hónap végén meghaladta az 5000 milliárd forintot – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ). Áprilisban 63 milliárd forintnyi friss tőke érkezett az alapokba, ezen belül a legtöbb az abszolút hozamú és a vegyes alapokba.

Az abszolút hozamú alapokba a tőkebeáramlás 19,5 milliárd forintot tett ki. Az abszolút hozamú alapok lényege, hogy az alapkezelő széleskörűen válogathat az alap befektetési eszközei között. A kategória vagyona 3,6 százalékkal gyarapodott, 629 milliárd forint volt a hónap végén. A vegyes alapokba szintén jelentős mértékű, 18,5 milliárd forintnyi tőke érkezett. A hozamokkal együtt a vagyon 5,1 százalékkal nőtt, 410 milliárd forintra.

A kötvényalapok továbbra is népszerűek, az utóbbi hónapokban főleg a rövid futamidejű hazai kötvényalapokat keresik a befektetők és így volt ez áprilisban is a BAMOSZ közleménye szerint. A havi tőkebeáramlás 15,2 milliárd forintot tett ki, a kötvényalapok vagyona 2 százalékos növekedéssel 1005 milliárd forintot ért el.

A befektetési alapok iránt megnőtt érdeklődés nagyrészt a jegybanki kamatcsökkentésnek köszönhető, mert a banki lekötött betétekre már csak nagyon alacsony kamatot fizetnek.