Rekord közelébe nőtt az államadósság az első negyedévben

Vágólapra másolva!
Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 84,6 százalékára nőtt, 24 904 milliárd forint volt március végén. Ezzel az érték megközelítette a valaha mért legnagyobb arányt, a 2010-es 85,5 százalékot. A tendencia egyértelműen növekvő, már az áprilisban közzétett adat sem volt rózsás, ráadásul a tavaly év véigi jobb érték is kissé kozmetikázott volt.
Vágólapra másolva!

Közel jutott a történelmi csúcshoz az államadósság. Az államháztartás névértéken számításba vett bruttó (maastrichti) adóssága a GDP arányában ugyanis 5,4 százalékponttal nőtt az első negyedévben a múlt év végi 79,2 százalékról, és 1,8 százalékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál is. Márpedig a GDP-arányos államadósság 2010 közepén 85,5 százalékon tetőzött, azaz csak kevesebb mint egy százalékra a mostani szinttől.

Tavaly év végén úgy lett 79 százalékot alig meghaladó az uniós módszerrel számított adósság, hogy ehhez több apró rásegítés is kellett. Egyrészt a forint árfolyama december 31-ére pont erősödött, másrészt a Portfólió.hu szerint a Mol néhány napra visszaadott egy részt a nála lévő eurókötvényekből, így néhány napra csökkentve az államadósságot, harmadrészt pedig az állam minimálisra csökkentette a tartalékait év végére, hogy ne kelljen adósságot felvenni.

Március végén azonban már látszott, hogy a valóságban elszaladt kissé a ló, hiszen akkor már a GDP 82,7 százalékára nőtt a mutató. Az Államadósság Kezelő Központ akkor ezt átmeneti romlásként értékelte, arra hivatkozva, hogy a március végi dollárkötvény-kibocsátás csak a júliusi és novemberi törlesztésig növeli az adósságot.

A növekményt részben most is ezzel indokolják, amikor felhívják a figyelmet arra, hogy a márciusban kibocsátott 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátás a júliusban és novemberben lejáró devizaadósságot finanszírozza majd.

A háztartások az első negyedévben 495 milliárd forintot, az időszakra eső GDP 7,3 százalékának megfelelő összeget takarítottak meg, míg a március végén zárult egy év alatt ez 1682 milliárd forint, a GDP 5,7 százaléka volt.