Nem pörögnek igazán az európai gazdaságok

Vágólapra másolva!
Szinte valamennyi országban alacsonyabb a gazdasági teljesítmény, mint ahogyan arra az elemzők számítottak. A piac nem is örül a híreknek.
Vágólapra másolva!
  • Az Eurozóna GDP-je csak 0,2 százalékkal nőtt az első negyedévben, legalábbis a 2013 utolsó negyedévéhez képest. Az elemzők ugyanakkor 0,4 százalékra számítottak. Éves alapon 0,9 százalékos volt a bővülés (várt: 1,1%).
  • A főbb országok közül a francia gazdaság csak stagnált (várt: +0,1%), az olasz gazdaság 0,1 százalékkal esett vissza (várt: +0,2%), míg a holland gazdaság 1,4 százalékkal esett vissza (várt: stagnálás) az egyel korábbi negyedévhez képest. Egyedül a német GDP tudta megverni a várakozásokat 0,8 százalékos növekedésével (várt: +0,7%).
  • A vártnál gyengébb adatokra az európai vezető benchmarkok eséssel reagáltak, miután úgy tűnik, az térség gazdaságai továbbra sem tudnak számottevő növekedést felmutatni.
  • Ezzel együtt az európai országok kötvényhozamai jelentős csökkenést mutatnak napon belül, ami a gyenge nemzetközi hangulattal magyarázható.
  • Ugyanakkor ennek hátterében a gyenge GDP adatok állhatnak, mivel a piac vélhetően nagyobb hitelt adhat azoknak a hangoknak, akik az EKB soron következő üléséne arra számítanak, hogy újabb monetáris lazítás jön. Látva a mai GDP-adatokat, ennek nem is olyan kicsi az esélye, amit az EURUSD árfolyamában látott újabb gyengülés (eurógyengülés) is valamelyest alátámaszt.