Nem akar devizával spekulálni a Richter

Vágólapra másolva!
Ukrajna nagy kockázatot jelent, ellenben Oroszországban nem lát akkora problémákat Bogsch Erik a Richter vezérigazgatója. És nem tervezik fedezeti ügyletekkel védeni magukat a devizamozgásokkal szemben sem. A jövőt illetően a növekedés hajtóereje Nyugat-Európából, Kínából és Latin-Amerikából jöhet, derül ki a Portfolio.hu-nak adott interjúból.
Vágólapra másolva!
  • Nem lát különösebb kockázatot az orosz piacon Bogsch Erik a Richter vezérigazgatója, véleménye szerint tevékenységük normál menetben folyik, olvasható a Portfolio.hu-nak adott interjújában.
  • Bár megjegyezte, hogy az orosz gazdaság lassulása a gyógyszerszektorra is kedvezőtlen hatással van, ugyanakkor hosszabb távon bővülést várnak. Emellett pedig az ottani gyártásra is nagyobb figyelmet fordítanak, és ha kell tovább is bővíthetnek.
  • A rubel gyengülése jelentős negatív hatással van a cég nyereségességére is, de a Richternél nem gondolják úgy, hogy fedezeti ügyletekkel kellene ez ellen védekezni, főként amiatt, mert a rubel és a forint között jelentős kamatkülönbözet van. Ahogy Bogsch fogalmazott nem akarnak a devizaárfolyamokkal spekulálni.
  • Ukrajna jelentősebb gondokat okozhat, bárt Bogsch bízik benne, hogy hamarosan normalizálódik a helyzet, hiszen nagy potenciál van a helyi piacban. A múlt heti gyorsjelentés utáni sajtótájékoztatón már bejelentették, hogy idén 35 százalékos visszaeséssel számolnak Ukrajnában.
Forrás: Investor.hu

  • A magyar piaccal kapcsolatban inkább stagnálást vár a vezérigazgató, míg a szabályozással kapcsolatban nem nagyon tudott pontosat mondani, viszont a gyógyszerkassza kibővítésére nem számít.
  • Kína is szép számokat produkált az első negyedévben, és Bogsch hosszabb távon akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az ukránnál is jelentősebb piac lesz majd a kínai. De a latin-amerikai piactól is komolyabb bővülést vár 3-5 éves távlatban.
  • A Richter egyik kulcskészítménye, az Esmya közel háromszorozta a bevételét az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, és eddig pozitív visszajelzéseket kapott a cég az orvosok és a betegek részéről is. De tovább folytatják az indikációk kibővítését is.
Forrás: Investor.hu

  • A Cariprazine esetében folynak a vizsgálatok, aminek költsége már idén megjelenhet, viszont arról még nem tudunk pontosat, hogy az USA-ban mikor dobhatja piacra. Partnerétől a Foresttől legjobb esetben jövő év közepén jöhet az újabb mérföldkő kifizetés, ami nagyjából a korábbiakkal lesz megegyező.
  • Bogsch szerint mindenképpen megéri originális gyógyszerek fejlesztésébe is befektetni, hogy a cég ne csak generikus gyártó legyen, ehhez viszont nagyobb K+F költségek társulnak.
  • Jelenlegi nagy gyógyszerpiaci felvásárlási hullámról úgy nyilatkozott, hogy a cégeknél felhalmozott készpénz és az alacsony kamatkörnyezet fűti az akvizíciós aktivitást, és ezeknek a felvásárlásoknak a célja elsősorban a költségek racionalizálása. A Richternél viszont főként termékek vagy előrehaladott projektek megvásárlásán gondolkoznak, amik főként régión kívüliek lehetnek, de többet erről nem mondott a vezérigazgató.
  • Bosch azzal zárta az interjút, hogy bár helyzetük stabil mindig keresni kell a növekedési lehetőségeket, amelyek most Nyugat-Európa, Kína és Latin-Amerika lehet.