Nagyobb összeomlás jön, mint 2008-ban?

Vágólapra másolva!
Komoly összeomlás jöhet idén a tőzsdéken, véli Marc Faber. A guru ezért inkább a fejlődő piacokon keresi most a lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Amit az elmúlt hetekben a technológiai részvényeknél láttunk, az még csak a kezdet, mondta el Mark Faber, a híres befektetési guru a CNBC-nek adott interjújában. Faber szerint ugyanis az amerikai piac egésze komoly korrekció elé néz, ezért ő személy szerint inkább az olcsó, fejlődő piacok felé fordul.

Lemarad a tech

Az utóbbi hetekben a technológiai részvények igen csak rosszul szerepeltek, a Nasdaq Composite Index például a március elején elért 4 400 pont közeléből 4 000 pont alá esett vissza április közepére, ami közel 9 százalékos mínuszt jelent. Erre - ahogyan már többször is beszámoltunk róla - elsősorban az értékeltségi szintek miatti félelem miatt került sor.

Az persze a tőzsdei álmoskönvyek szerint nem jó ómen, ha az elmúlt évek emelkedését vezető tech szektor elkezd gyengén teljesíteni. Ilyenkor ugyanis a növekedés összetétele romlik, ami sok esetben jelezheti előre a piac egészének várható esését. Fabernek tehát ebből a szempontból igaza lehet.

A Nasdaq elég gyengén szerepelt az utóbbi időben... Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Már késő

"Úgy vélem most már késő amerikai részvényeket venni" - mondta Faber a CNBC-nek, kiemelve, hogy a kamatok ugyan jelenleg alacsony szinten vannak, ám a jövőben ezek emelkedése miatt kevésbé lehetnek jó befektetések a részvények.

A tőzsdemogul továbbá az értékeltségi szintek alapján is túlértékeltnek véli a piacot, de főleg a telekomszektor, a közösségi média cégek, valamint a biotech vállalatok lehetnek a leggyengébb láncszemek. Az idén eddig felülteljesítő energiaipari vállalatok, valamint közműcégek szintén gyengélkedhetnek Faber szerint, aki még azt is hozzátette, akár a 2008-as részvénypiaci összeomlásnál is nagyobb visszaesés jöhet.

Az S&P 500 évek óta bikapiacot mutat. Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Irány Irak!

Faber így nem is késlekedett, tavaly például olyan fejlődő piacokon vásárolt befektetéseket, mint Irak, Vietnam, Malajzia, vagy éppen Szingapúr. A guru szerint ezek a piacok rendkívül olcsók, ezért még a piaci nehézségek és kockázatok mellett is ígéretes befektetésnek számítanak. Ahogy a CNBC-nek kiemelte, az orosz eszközök szintén olcsók, de azért nem futna most azonnal orosz részvényeket venni.

Vannak ellenvélemények is

Persze nem mindenki osztja Faber véleményét.

  • Ian Harnett, az Absolute Strategy Research elemzője például további 20 százalékos emelkedést vár 2014-re, köszönhetően az ideális környezetnek.
  • A Goldman szintén optimista, a globális növekedés emelkedésre számít, a részvénypiacokon pedig főleg a DAX jó teljesítményére.
  • Ed Keon, a Prudentieal's Quantitive portfolio menedzsere szerint 10 százalékos emelkedés vár idén az S&P 500 indexre, az áprilisi mélypont pedig inkább kiváló beszállóként, semmint az összeomlás első jeleként értelmezhető.

Hát, majd meglátjuk!