Nagy nyomás helyezdőik a Vodafone-ra

Vodafone, brit
Vágólapra másolva!
Sorozatban már a hetedik negyedévben számolt be csökkenő szolgáltatás-bevételről a Vodafone. Ráadásul a közeljövőt illetően sem túl rózsás a brit telekomóriás helyzete, aminek következtében a befektetők 4 százalékos mínuszba tolták a telekompapír.
Vágólapra másolva!

Az organikus alapon számított szolgáltatás-bevételek a január-márciusi időszak során 3,8 százalékkal csökkentek, míg az elemzők 3,9 százalékos visszaesést vártak. További kellemetlen hír, hogy az április elején indult üzleti éve után is további 11 százalékos zsugorodást vár a menedzsment.

A brit telekomcégre komoly árháború nehezedik a főbb európai piacain, amit csak részben tud kompenzálni a felfutóban lévő indiai és afrikai üzlet. A Vodafone-nál látják is, hogy valamit lépni kell a negatív tendencia megdöntése érdekében, ezért egy 19 milliárd fontos hálózatfejlesztési programot indítanak, ami a valaha volt legnagyobb beruházásnak számít a vállalat életében.

Mindennek alapját az amerikai leányában, a Verizon Wireless-ben meglévő 45 százalékos részesedésének eladása jelenti, amiért 130 milliárd dollárt kapott a Vodafone. Ráadásul az összegből komoly osztalékot is kaptak a részvényesek, sőt egy 7,5 milliárd eurós felvásárlásra is futotta már. Vélhetően azonban nem a spanyol ONO kábelszolgáltató lesz az utolsó akvizíciója a közeljövőben a brit telekomcégnek.

Rövid távon ugyanakkor még nem körvonalazódik a fordulat a brit telekomóriásnál. Ezt bizonyítja, hogy a menedzsment a 2015 márciusában záruló üzleti évtől 11,4-11,9 milliárd fontos EBITDA-val (értékcsökkenést és amortizációt is magába foglaló üzemi eredmény) számol, miközben az elemzők 12,5 milliárdot vártak. A legutóbbi évet 12,8 milliárd fontos EBITDA-val zárta a Vodafone.

Nem csoda, hogy a reggeli gyorsjelentés nem nyerte el a befektetők tetszését, a Vodafone árfolyama ugyanis már 4 százalékos csökkenést mutat a londoni kereskedésben. Egy év alatt pedig 15 százalékos áresésen ment keresztül a telekompapír, igaz nemrégiben 300 penny körüli árfolyamon is járt a Vodafone a jelenlegi 209 pennyhez képest.

A nagy zuhanásban ugyanakkor nem csak a vállalat teljesítménye játszhat szerepet, hanem az is, hogy felvásárlási célpontkén tartották számon. A legesélyesebb jelöltként az AT&T-t emlegették befektetői körökben, ugyanakkor az amerikai mobilszolgáltató úgy néz ki, hogy inkább a DirecTV kábelszolgáltatót vásárolhatja meg. Utóbbi tranzakcióval pedig jócskán csökken annak az esélye, hogy a Vodafone-t is megvegye, igaz más vevőjelöltek is akadhatnak a piacon, akik a Vodafone-ra fenik a fogukat.

A Vodafone napi grafikonja (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu