Milliós károkat okozott a téli időjárás

AIG heti grafikon (NYSE)
Vágólapra másolva!
27 százalékos profitzuhanásról számolt be első negyedéves gyorsjelentésében a világ egyik meghatározó biztosítója, az AIG.
Vágólapra másolva!
  • 1,61 milliárd dolláros első negyedévi nyereségről számolt be az amerikai AIG biztosítótársaság, ami egy részvényre vetítve 1,09 dolláros profitnak felel meg, míg egy éve még 1,49 dollár nyereségre tett szert.
  • A tisztított üzemi eredmény terén ugyanakkor jól teljesített a biztosító, ezek alapján ugyanis 1,21 dolláros részvényenkénti nyereséget ért el a várt 1,07 dollárral szemben. Mégsem lehetnek elégedettek a befektetők, mivel a 8,23 milliárd dolláros nettó díjbevétel jócskán elmaradt a 8,6 milliárd dolláros elemzői konszenzustól.
  • A profitzuhanás elsősorban a téli időjárással függ össze, ami miatt jelentős, mintegy 262 millió dolláros kiadása keletkezett az AIG-nak. Ez pedig több mint ötszöröse az egy éve kifizetett 41 millió dolláros összegnek.
  • A biztosítók esetében meghatározó „kombinált mutató” 101,2 százalékra romlott az egy évvel korábbi 97,3 százalékról, azaz a január-márciusi időszakban minden beszedett 1 dollárnyi díjbevétellel szemben 1,01 dollárnyi kárfizetés, illetve egyéb költség állt.
  • Az AIG árfolyama a piaczárást követő kereskedés során 3 százalékos csökkenéssel 51,15 dollárra csúszott vissza.
AIG heti grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu