Miért félnek az emberek a tőzsdétől?

Vágólapra másolva!
A legendák ellenére a tőzsdén néhány egyszerű, de szigorú elv betartásával sikeres lehet, aki igazán elszánt. A kulcs a kockázatkezelés és az alapos önismeret: meg kell tudni húzni a határt a veszteségekben, és tudni kell, meddig tudunk komfortosan elmenni.
Vágólapra másolva!

Sokan panaszkodnak arról, hogy milyen nehéz eligazodni a befektetések, tőzsdék világában, áttekinthetetlen az egész folyamat, nem lehet tudni, mi fog bekövetkezni a piacon. Pont ez a hozzáállás nevetséges, hisz a tőzsde mindig is ilyen volt és hasonló lesz a jövőben is, éppen ezért működik még, és fogja megannyi történet, hiedelem övezni.

Mindig fogunk hallani mesés felemelkedésekről és keserű bukásokról. Természetesen mindig lesznek olyan emberek, akik jobban átlátják a dolgokat, de az igazi kérdés az, hogy csinálnak-e belőle pénzt vagy sem. A sikeres tőzsdés elsősorban olyan, aki kontrollt tud gyakorolni a lehetséges vesztesége fölött, azaz be tudja határolni annak a mértékét. Másodsorban pedig jelentős önismerettel rendelkezik.

Én már 10 éve kereskedek aktívan a tőzsdék világában, és már nagyon fiatalon elkezdtem tőzsdézni. Volt, hogy csak ebből éltem vagy más tevékenységekkel együtt csináltam, de a tőzsdei kereskedés továbbra is szerves részét képezi mindennapjaimnak. Voltam fent, és voltam lent is, az összes hibát elkövettem kezdő koromban, de úgy érzem, tudtam tanulni a hibáimból, és a magam javára fordítottam ezeket a fontos tapasztalatokat.

Mindig eszembe jutnak egy híres magyar tőzsdei spekuláns, André Kosztolany szavai, miszerint egy igazán sikeres tőzsdei pályafutáshoz két-három csődön keresztül vezet az út. Persze ez így első olvasatra ijesztőnek hangozhat, de ez hasonlóképpen működik a vállalkozói világban is. Ugyanakkor ennek a mondásnak az igazi gyökere mélyebbről indul, még pedig onnan, hogy a jó öreg Koszto sem volt makulátlan profi tőzsdés, a csődök rendszerint a rossz vagy az egyáltalán nem létező kockázatkezelésből eredeztek.

Ezért kell óriási figyelmet és jelentőséget szentelni a befektetések, kereskedések során felmerülő kockázatkezelésnek, és ezért helyez az Investor.hu csapata is kiemelkedő hangsúlyt ennek a témának befektetési ötleteink és tőzsdei képzéseink bemutatásánál.

Egyébként az Investor Trader ügyfelek minden nap tájékoztatást kapnak az aktuális piaci információkról, fontos vállalati hírekről, de befektetési stratégiákról is rendszeresen értesülnek, ami segítségükre van az információtengerben való eligazodásban. Sőt ingyenes tőzsdei oktatássorozaton is részt vehetnek, hogy tényleg jobban képbe kerüljenek a tőzsdével, ehhez pedig nem kell mást tenni, mint számlát nyitni az Investor Trader rendszerében.

Muszáj vállalnod a felelősséget!

A befektetési ötleteink középpontjában a kockázatkezelés áll. De miért is ennyire fontos a kockázatkezelés? Sajnos minél mesésebb, valószerűtlenebb egy befektetési ígéret, annál többen követik azt. Mielőtt csak a mesés vagyonok és a megnyerhető pénz nagysága lebegne a szemed előtt, sok mindent tisztázni kell, mégpedig mi a saját motivációd a befektetéssel, tőzsdei kereskedéssel, mennyi pénzt szeretnél csinálni, mekkora összeget akarsz kockára tenni vagyonodból és egy adott tőzsdei kereskedésnél, stb.

Amikor igazi pénzről van szó, az embereket kétfajta érzés keríti hatalmába: félelem és kapzsiság. Ezt úgy tudod kivédeni, hogy előre felkészülsz, és tervet hozol létre, hogy ne érjenek meglepetések. De miért is van szükséged egy ilyen tervre?

Ennél a pontnál szintén egy André Kosztolany mondás jut eszembe! A tömegpszichológiai reakciók olyanok, mint egy fertőző betegség: valaki ásít a színházban, hamarosan mindenki ásítani fog. Valaki köhög, rövidesen az egész terem köhögni fog. A tőzsdén is így van: Valaki felkiált, hogy „Adj el mindent!”, és azonnal mindenki elveszíti a fejét, és menekíteni fogja a pénzét.

Ebből fakad a kockázatkezelés is, hisz a tőzsdén nem a teljes számlaegyenlegedet teszed kockára, hanem annak csak egy kis százalékát. Többek közt ez fogja garantálni számodra, hogy hosszú távon is sikeres tudj lenni!

Gondolj csak bele, valószínűleg ugyanígy bánsz a havi fizetéseddel is. Folyamatosan döntéseket hozol, mi az, amit érdemes megvenni, és mi az, amit nem. Hisz tudod, a pénzt nem elég csak megkeresni, bánni is tudni kell vele!

Hadd szemléltessem ezt egy példával! Ha neked már egy 10-20 ezer Ft-os csekk befizetése is problémát és stresszt okoz, akkor milyen érzés lenne egy 2-300 ezer Ft-os vagy sokkal drágább csekk? Lényeg, hogy csak annyi pénzt tegyél kockára, amennyit el tudsz viselni. Találd meg azt a személyes küszöbödet, amit még el tudsz viselni mentálisan, na meg persze a pénztárcádhoz mérten.

Ha ezen alapvető és nagyon fontos elveket megérted, illetve jól alkalmazod, akkor nem érhetnek meglepetések tőzsdei befektetéseid során, és Te magad fogsz jókat mosolyogni akkor, amikor valaki azon hiedelmének ad hangot, hogy „A tőzsdén csak bukni lehet!”. Szóval vedd kezedbe az irányítást és a pénzügyeidet, légy a saját magad privát bankára! Szentelj időt a tanulásnak, hisz a saját tudásod gyarapítása a legjobb befektetés!

Ha kíváncsi vagy arra, hogy elismert szakemberek szerint mit kell tenned ahhoz, hogy a fent leírtaknak megfelelő befektetési lehetőségeket találj, akkor gyere el az Investor.hu következő, ingyenes előadására. Sok érdekességről lesz szó!