Megvan, mennyit fizet a Mol

Vágólapra másolva!
Végre megvan, hogy pontosan mennyi pénzt is fizet ki osztalék formájában a Mol június 5-én, ráadásul szebb a végleges szám annál, mint amit korábban reméltünk. Részvényenként ugyanis 590 forintot fizet ki a magyar olajcég, ez 4,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg. 
Vágólapra másolva!

A Mol június 5-én 60 milliárd forintnyi osztalékot fog kifizetni, ami részvényenként 590 forintnak felel meg. Ez a tavalyi 462 forinthoz képest igen jelentős ugrás (de az előzetes 588 forintois kalkulációnál is nagyobb a vállalat emelkedő sajátrészvény állománya miatt) amit lényegében az orosz olajmezők értékesítéséből befolyó többlet pénz extra osztalékként való kifizetése magyaráz.

Az olajrészvényeket utoljára hétfőn lehet a tőzsdén az osztalék reményében megvásárolni, a pénteki záróárfolyammal számolva 4,2 százalékos osztalékhozam mellett. Ez az európai szektorban nem számít kimagasló értéknek, ha ráadásul a tízéves állampapírpiaci hozamhoz viszonyítjuk azokat, akkor még mindig lemaradó a Mol a többiekhez képest.

Forrás: Investor.hu

Az osztaléknak viszont a befektetők igencsak megörültek, a részvény elmúlt hetekben látott szárnyalásához is részben hozzájárulhatott az osztalékmeglepetés. A piac ugyanis korábban csak 450 forintos kifizetésre számított, amihez képest mélyebben a zsebébe nyúl a vállalat.

A Mol magasabb osztalékfizetésének időzítése is igen jó volt, hiszen Európában az olajszektorban pont az osztaléksztori miatt kezdték két kézzel zsákolni a nagy olajpapírokat, aminek köszönhetően a szektor igen hirtelen mutatott fel tekintélyes árfolyam emelkedést.

Forrás: Investor.hu