Megéri a gazdáknak a díjtámogatott biztosítás

Vágólapra másolva!
Magyarországon a nagyságrendileg 4,3 millió hektáros termőterületnek csupán 40%-a védett biztosítással, pedig éves szinten 130 milliárdos természeti kár éri a gazdákat. A gazdáknak két éve lehetőségük van támogatást igényelni a mezőgazdasági biztosításhoz – ezt idén még egy hétig tehetik meg, írja közleményben a Generali.
Vágólapra másolva!

Tavaly a jégverés, a nagyobb viharok és tüzek, az aszály, villámcsapás, a fagyok, kőomlás és földcsuszamlás leginkább a kukorica-, a repce-, a napraforgó-, a dinnye-, a paprika- és paradicsomtermést károsította.

Világszerte sok területet érint negatívan a szélsőséges időjárás, 2013-ban a természeti katasztrófák által okozott károk értéke 125 milliárd dollár körül volt a teljes világgazdaságban – ez körülbelül Magyarország éves GDP-jének felel meg. Az utóbbi években hazánkban is rengeteg kárt okoztak a monszunszerű felhőszakadások, a tájfunhoz hasonló szélviharok, a terményt megkárosító jégesők, árvizek, hőhullámok, és az aszály. Az extrém időjárás rendkívül kiszolgáltatottá teszi a gazdákat. A Generali Biztosító tavaly 6 milliárdot – 10 ezerrel több esetben és 2,5 milliárd forinttal többet, mint 2012-ben – fizetett ki árvíz, fagy, jégverés, hónyomás, vihar és aszály okozta károkra. A biztosítási forma, melyet az éves díj legfeljebb 65%-áig támogat az állam, és amely a mezőgazdasági szereplők számára nagy segítséget jelenthet, érthető módon egyre népszerűbb.

„Míg a tavalyi évben a támogatási keret 90%-át használták ki a gazdálkodók, az idei évben további növekedésre számítunk. Hiszen már az alig több mint 2000 forintos hektáronkénti éves díj is fedezetet biztosít a természeti károkra, amelyek akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhatnak. Illetve az idei évben új termékstruktúrát vezettünk be a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások terén is: olyan kiegészítő biztosítási lehetőségeket kínálunk, melyekkel még szélesebb körű védettséget alakíthatnak ki a gazdák” – mondta Hajas Gábor, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási igazgatója.

A biztosítást tehát az alacsonyabb éves díj mellett azért is érdemes igénybe venni, mert a biztosított termelők kétszer akkora kárenyhítő juttatásra jogosultak, mint akik nem rendelkeznek mezőgazdasági biztosítással, illetve, mert a Generalival tovább szélesíthetik a biztosítási védelmüket.

A mezőgazdasági felelősségbiztosítás kiterjeszthető a mezőgazdasági és állattartói tevékenységre, a munkáltatói felelősségére, a környezetszennyezéssel és a mezőgazdasági vegyszerek használatával okozott károkra. Ha például a permetezéskor a szél átfújja a vegyszereket a szomszédos terményekre és kipusztítja azokat, a károkat megtéríti a biztosító, de amennyiben egy traktorból kifolyik az olaj, és talajcsere szükséges, azt is fedezi a társaság.

A közlemény felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy még egy hét áll rendelkezésükre, amíg díjtámogatott biztosítást köthetnek.