Még mindig probléma az üvegplafon

divat, 5 gazdaságos tipp a nyári ruhatárad felfrissítésére
A tudatos karriertervezés minden második nőre igaz
Vágólapra másolva!
Április végén a nők foglalkoztatottságának körülményeit vizsgálta a Jobline.hu egy nyolcszáz fős felmérésben.
Vágólapra másolva!
A tudatos karriertervezés minden második nőre igaz Forrás: Thinkstock

Nő vagyok

Annak puszta tényével kapcsolatban, hogy nőként igyekeznek elhelyezkedni és érvényesülni a munkaerőpiacon, minden tízedik válaszadónak van kifejezetten előnyös tapasztalata, harmaduk (35 százalék) azonban a hátrányos megkülönböztetés különféle eseteit élte át. Kicsit több mint minden második (55 százalék) résztvevő véli úgy, hogy a kérdés irreleváns, de ha nagyon muszáj dönteni, a munkaerőpiacon nőnek lenni inkább hátrány, mint előny. A felmérésben szereplő nők 58 százaléka nyilatkozta azt, hogy a szakmai továbbképzésben nem tapasztalt diszkriminációt, és 57 százalékuk ugyanerről számolhat be a munkahelyi átszervezések kapcsán. Ami azonban a javadalmazást illeti, a válaszadók 35 százaléka érzi úgy, hogy kevesebbet keres, mint a tanulmányok és szakmai tapasztalat alapján velük összehasonlítható férfiak. 31 százalékuk a munkahelyi előrejutás lehetőségével, 22 százalékuk pedig szakmai tudása elismerésével kapcsolatban érzi ugyanezt.

Tudatosan tervezek

A felmérés szerint gyakorlatilag két válaszadó nő közül az egyik hosszú távon, határozott elgondolások alapján ütemezi a karrierjét (47 százalék), a másik nem (50 százalék). Az előbbiek törekszenek arra, hogy szakmai pályájukkal harmonizáljon a családalapítás, az anyaság: sokan már a főiskolai vagy egyetemi tanulmányaik alatt gyereket vállalnak, ha többet, akkor törekszenek arra, hogy minél kisebb legyen köztük a korkülönbség. Ilyenkor nagyobb szerepet kapnak az atipikus keretek: gyakran már az egészen pici baba mellett is visszaállnak távmunkában vagy részmunkaidőben.

Munkát keresek

Ami az adottságok prioritását illeti, a vágylistát a magas, élhető, versenyképes fizetés vezeti, szintén fontos, hogy minél konkrétabban körvonalazott és átlátható legyen a feladatkör. Az egzisztenciális igények és szükség egyértelműen hamarabb jut eszébe annak, aki szeretne elhelyezkedni, mint hogy mennyire családbarát munkahelyre készül, illetve hogy mekkora teret kapnak az alternatív munkavégzés módozatai.

Itt szeretnék dolgozni

A munkahely és a család közötti egyensúly megteremtésére a válaszadók 26 százaléka a kis cégeknél, 16 százaléka pedig a nagyvállalatoknál látott nagyobb esélyt. Előbbiek a kollegiális hozzáállással, a közvetlen, személyes kapcsolatok lehetőségével, utóbbiak pedig a rendszer által biztosított, szervezeti garanciákkal és lehetőségekkel számolva. A megkérdezettek 35 százaléka ebből a szempontból nem látott lényegi különbséget a cégek között. A saját vállalkozás azonban leginkább álom marad: bár a válaszadók 35 százaléka a saját vállalkozást tartja a munkahelyi és a családi feladatok összehangolásához ideális megoldásnak, jelenleg 100 válaszadó közül négyen dolgoznak ténylegesen vállalkozóként. További kilencen pedig múlt időben mondhatják ezt el magukról.