Magyarországtól fél a hírhedt vészmadár

Vágólapra másolva!
Nem túl optimista Magyarországra nézve a hírhedt közgazdász, Nouriel Roubini. A szakértő az argentinokkal, oroszokkal egy csoportba helyezett bennünket, így a világot fenyegető globális kockázatok közé is sikeresen beverekedtük magunkat. A közgazdászmogulnak viszont jó hírei is vannak.
Vágólapra másolva!

Nem kell persze mindig rosszra gondolni, ha Nouriel Roubini nevét halljuk. A hírhedt guru szerint például több pozitívumot is felfedezhetünk a világgazdaságban, számos korábbi kockázatot pipálhatunk ki. Ilyen például:

  • Az Eurozóna egyben maradhat, nem lesz görög kilépés, a megszorításoknak pedig látszólag vége.
  • Az amerikai költségvetéssel kapcsolatos problémák, illetve a fiscal cliff látszólag egyezségre bírta a republikánusokat, és a demokratákat.
  • A japán deflációs félelmek is csökkentek, köszönhetően az extrémen laza japán monetáris politikának (= pénznyomtatás).
  • Nem csak Japánban, hanem számos gazdaságban csökkentek a deflációs félelmek, amiben az USA pénznyomtatásának is komoly szerepe van. Roubini szerint ugyanakkor tény: inflációról sem beszélhetünk.
  • A Közel-Kelet politikai feszültségei, valamint az olajár emelkedéssel kapcsolatos félelmek is látszólag múlnak.

És ezzel kifújt, kb. ennyi volt Roubini optimizmusa. Lássuk az új globális kockázatokat:

  • 6 új ország is felkerült a közgazdász listájára, melyek komoly gazdasági és politikai kockázatot jelentenek. Itt szerepel Thaiföld, Argentína, Venezuela, Oroszország, Ukrajna, és hát bizony Magyarország is.
  • Kockázatot jelent az agresszív orosz terjeszkedés is, miután a guru szerint Putyin az Eurázsiai Unió létrehozására tör. Ebben nem csak a kelet-európai országok, hanem a balti államok is érintve lehetnek.
  • A kínai gazdaság növekedési ütemének lassulása (hard landing, pl 10 százalék helyett csak 8 százalékkal nő a GDP) akár a 6 százalékos szintre is visszaeshet 2016-ra. A szakértő szerint ezt a piac nem igazán árazza, holott jelentős esély van erre is, így kockázat.
  • Túl korán fejezi be a pénznyomtatást a Fed (QE3), vagy éppen túl nagy mértékben emeli majd meg az alapkamatot. A gazdasági növekedésre ennek bizony kemény negatív hatása lehet.
  • Csökkennek a beruházási kiadások (CAPEX), miután a vállalatok a túlzott jövedelem egyenlőtlenségek miatt nem látják a szükséges keresletet. A fogyasztásvezérelt gazdaságok számára ez jelentős kockázat lehet.
  • Japán és Kína között egyre hűvösebb a viszony, már-már az első világháború előtti angol-német kapcsolatra emlékeztet. A két ország kormányában ráadásul jelentős szerepet kapnak a nacionalista vonulatok is, egy esetleges konfliktus (vélhetően gazdasági) pedig komoly hatással lehet a térségre.

Roubini szerint tehát hiába múltak el bizonyos veszélyek a globális világgazdaságban, így is olyan új kockázatot jelentek meg, melyeket érdemes kiemelten figyelni.