Lendületbe jöhet az orosz medve

Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán feszültségek miatt több orosz részvény is komoly mélyrepülésen ment keresztül az elmúlt hetek során, de technikailag lehet látni érdekes célpontokat. Ha javulna a nemzetközi hangulat, akkor komolyabb felpattanások is jöhetnek, igaz, a kockázatkezelés ezeknél a részvényeknél kiemelt jelentőségű.
Vágólapra másolva!

Novatek: Duplaalj is lehet belőle
(London International)

Duplaalj formáció jelenhet meg a Novatek napi grafikonján, ha az orosz gáztermelő a 107 dollárnál húzódó 50 napos mozgóátlagon átjut. Az akadály leküzdése azért lenne fontos, mert legutóbb csak tavaly októberben tudott a részvény ezen szint fölött megmaradni.

A 107 dollárnál húzódó ellenállás után 110,9 dollárnál ütközhet újabb akadályba a Novatek, de ha azon is átjut, akkor duplaalj formációval állunk szemben. Ebből pedig a konzervatív célszint 120,4, az optimistább pedig 126,3 dollárnál látható. A kitörésre nem árt még várni, hiszen még nem teljes az alakzat.

Az MACD vételi jelzése és az RSI emelkedő pályája optimizmusra adhat okot.

Novatek napi grafikon (London International, dollár) Forrás: Amibroker, Investor.hu

MegaFon: Szűkül előtte a tér
(London International)

Az orosz telekomszektor neves képviselője, a MegaFon előtt egyre inkább fogy a tér. A részvényt október óta tereli a déli irány felé a hosszabb távú csökkenő trendvonal, valamint az 50 napos mozgóátlag is.

A Megafon ugyanakkor 24-24,5 dollár körül stabilnak mondható támaszra lelt, ahonnan ha fel tud pattanni és áttöri az előbb említett ellenállásokat, akkor akár 30 dollárig is eljuthat a papír viszonylag gyorsan.

Az MACD indikátor összeszűkülése nagyobb elmozdulást vetít előre, így nem árt résen lenni. A pozíció felvétele előtt azonban célszerű megvárni az ellenállások áttörését.

MegaFon napi grafikon (London International, dollár) Forrás: Amibroker, Investor.hu

MMC Norilsk Nickel: Szembe megy az árral
(London International)

Nem igazán törődik a Norilsk Nickel az orosz-ukrán feszültségekkel, legalábbis hosszabb távon inkább emelkedő sávban emelkedik a nikkel és palládium bányászattal foglalkozó társaság árfolyama. Ugyanakkor a márciusi bizonytalanság a napi grafikonon is meglátszik, meglehetősen nagy volt a volatilitás, de ez sem tudta eltántorítani a részvényt az emelkedéstől.

Ha 18 dollár fölé jut tartósan a papír, akkor 19 a dollárnál húzódó sávtető lehet az első komolyabb ellenállás. Ha pedig korrekció vár a részvényre, akkor az 50 napos mozgóátlag, valamint a hosszabb távú emelkedő sáv alja lehet fontos támasz.

Óvatosságra intő jeleket mutatnak az indikátorok, az MACD eladást jelez, az RSI pedig egy ideje csökkenő trendben halad.

Norilsk Nickel napi grafikon (London International, dollár) Forrás: Amibroker, Investor.hu